Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЙОРСЕТ ХОЛДИНГС ПОГЛЪЩА ДЛЪЖНИЦИТЕ НА ПЧБ

Йорсет холдингс (България) ЕООД - новият собственик на фалиралата Първа частна банка, се разпорежда енергично с активите на новата си придобивка. Както в.БАНКЕРЪ вече писа РОСЕКСИМБАНК, сключи предварителен договор с холдинга за придобиването на 12 клона на бившата ПЧБ. Освен това от обявите на съда става ясно, че на 22 юни той е приел окончателната сметка за разпределение на активите на Лукспейпър ООД, обявено в несъстоятелност през есента на 1998 година.


На 2 декември 1993 г. фирмата е получила кредит от ПЧБ, срещу който залага автоматизирана производствена линия. Но явно не може да го обслужва и през 1998 г. фалира. Дълговете й към банката са 3.7 млн. лв. - 1.5 млн. лв. главница и лихви за над 2.2 млн. лева. След две години опити да събере вземанията на дружеството, синдичката му Ралица Топчиева получава само 10 хил. лв., които сега превежда на Йорсет Холдингс (България). Холдингът става собственик и на всички активи на Лукспейпър.


Според Държавен вестник Лукспейпър ООД е учредено през 1993 г. от Митко Димитров Марков, Красимир Петров Хърлев, Николай Василев Богданов, Димитър Антонов Цеков, Даниел Митков Марков и Стефано Ардити и се управлява и представлява от Димитър Антонов Цеков. Три години по-късно - през есента на 1996 г. Димитър Цеков и Даниел Марков са заличени като съдружници във фирмата. Любопитна подробност е че, през 1997 г. двамата влизат в съдружие с шефа на Нове холдинг Васил Божков в Бим 97 ООД, но през есента на 1998 г. излизат от фирмата. Тази връзка прави впечатление дотолкова, доколкото в банковите среди упорито се коментира, че контролирани от Васил Божков капитали стоят зад лихтенщайнската Йорсет Холдингс, която е собственик на Йорсет Холдингс (България) ЕООД. Тези подозрения се появиха, когато се чу, че в началото на юни 2000 г. Занзи холдингс - кипърска офшорка, която е акционер в няколко дружества на Нове холдинг, е предоставила гаранция от 5 млн. г. марки в БУЛБАНК, като едно от обезпеченията срещу които банката отпусна кредит от 15 млн. лв. на Йорсет Холдингс (България) ЕООД за покупката на ПЧБ.


Освен това в края на юли стана ясно, че за втори управител холдинга е назначен Антони Наумов, който от доста време ръководи Занзи холдинг и Варкиза трейдинг - също кипърска офшорка, която е акционер във фирмените структури на Нове холдинг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във