Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЙОРСЕТ ХОЛДИНГС ПЛАЩА ЗА ПЧБ

До 26 май Йорсет холдингс (България) АД ще стане собственик на активите на фалиралата Първа частна банка. В четвъртък сутринта представителите на дружеството официално са потвърдили пред синдиците на фалиралата кредитна институция Явор Камбуров и Теодора Стоянова, че не са се отказали от намерението си да придобият активите и имуществените й права. Синдичката Стоянова категорично отказа да коментира този въпрос. Финансисти обаче се заклеха пред в.БАНКЕРЪ, че Йорсет холдингс (България) е превел парите по сметките на синдиците още в края на работния ден на 19 май.


След като те получат официалния платежен документ и го представят в съда, той ще излезе с определение активите на ПЧБ да бъдат прехвърлени в полза на частното дружество.


Синдиците на банката пък ще преведат на бюджета получените от Йорсет Холдингс 14.96 млн. лв. - 80% от оценката на ПЧБ. Толкова частната фирма предложи да плати още на 10 декември миналата година, когато се проведе търгът за активите и имуществените права на фалиралата кредитна институция. Но тогава Министерството на финансите се опъна и неговите представители предложиха по-висока цена. Търгът се превърна в инфарктна надпревара, която приключи едва към 17 часа на 10 декември, когато хората на Муравей Радев предложиха 25 млн. лева. След този анонс Йорсет холдингс (България) се отказа от наддаването. А държавата спечели първата битка за най-голямата фалирала частна банка, но тепърва й предстоеше да опита от горчилката на поражението във войната.


В средата на януари 2000 г. Софийският градски съд отказа да признае финансовото министерство за победител в търга за ПЧБ. Причината бе, че ведомството на Муравей Радев поиска да плати не с живи пари, а като прихване предложената цена от вземанията на бюджета от ПЧБ, които надхвърлят 60 млн. лева. Изпълнителният директор на Агенцията за държавните вземания Александър Раков веднага обжалва решението на градските магистрати пред Софийския апелативен съд. Докато той чакаше решение,

държавната машина се завъртя на пълни обороти

с цел да притисне в ъгъла Йорсет холдингс (България). В ПЧБ влезе ревизия, а БНБ и финансите провериха дали холдингът е внесъл на депозит необходимата сума от 1.5 млн. лв., която да му даде право да участва в търга. Оказа се, че частното дружество е изправно, но БНБ проследи произхода на парите, с които то е направило депозита. От целия този екшън потърпевша бе Първа инвестиционна банка, която бе дала назаем 1.5 млн. лв. на холдинга и бе поела ангажимента да му отпусне още 3 млн. лв., ако спечели търга. След решението на синдиците да обявят за победител в него държавата, Йорсет холдингс си бе прибрал депозита и бе върнал парите на ПИБ. Това не попречи на БНБ да накаже с мъмрене изпълнителните й директори Матей Матеев и Мая Георгиева.


Реваншът обаче бе символичен, още повече че в средата на април 2000 г. Апелативният съд нокаутира държавата, като потвърди решението на градските магистрати да дисквалифицират Министерството на финансите като победител в търга за ПЧБ.


В края на април СГС уведоми синдиците Явор Камбуров и Теодора Стоянова, че трябва да поканят втория участник в търга - Йорсет холдингс (България), да плати. След това решение започна

голямото дебнене

Министерството на финансите и Агенцията за държавните вземания слухтяха кога холдингът ще събере необходимите 14.96 млн. лв., с които да плати. Явно идеята на държавните чиновници е била да блокират средствата на конкурента им за ПЧБ с мотива, че произходът на този капитал трябва да бъде доказан. Йорсет холдингс пък упорито и засега успешно прикрива точните срокове и механизми на плащането. И нищо чудно държавата да научи, че обещаната за ПЧБ сума е платена дни след като това стане факт. Ако

холдингът и този път успее да надхитри държавата

ПЧБ ще си остане завинаги частна само че няма да бъде банка. Йорсет холдингс (България) пък ще наследи 1.8 млн. лв. чиста пара и вземания от стотици кредитополучатели, чиято номинална стойност е 310 млн. лева. Само Плама дължи на фалиралата банка над 38 млн. лева. В списъка на длъжниците са и фирми като Балканкар холдинг, Видахим, Дунарит и Хан Аспарух. Компания им правят още стотици други държавни и частни дружества.


Според експерти до края на годината новият собственик на банката ще събере поне 10% от тези вземания, тъй като ще редуцира и разсрочи отпуснатите от ПЧБ кредити. Законът бе лишил синдиците на фалиралата банка от тази възможност.


Ако тази прогноза се сбъдне, ПЧБ ще се превърне в Първа частна агенция за събиране на вземанията, която поне до края на този век ще бъде по-голяма и по-ефективна от държавната агенция на Александър Раков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във