Банкеръ Daily

Общество и политика

Йорданова обжалва отказа на ВСС да се произнесе за отстраняване на Гешев

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова обжалва пред Върховния административен съд отказа на Висшия съдебен съвет да се произнесе по всички обстоятелства в искането ѝ за предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. 

При обсъждането на предложението й на 4 апрал мнозинството в съвета не допусна до дебати по същество казуси, свързани с действия или бездействия на Гешев от периода преди избора му за главен прокурор.  Според Йорданова обаче, уронването на престижа на съдебната власт, когато става дума за висока длъжност, може да обхваща и поведение преди встъпването в длъжност.

На 12 апри ВСС прекрати заседанието си и отложи до 4 май решението си дали Иван Гешев ще остане на поста главен прокурор.

Предложението за предсрочно освобождаване, направено от министъра на правосъдието Надежда Йорданова, трябваше да бъде разгледано, но членовете на съвета решиха, че първо трябва да се произнесат по редовността и допустимостта на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор, направено от служебния правосъден министър Янаки Стоилов през юли 2021 година.

Министър Йорданова трябва до седмица да отстрани нередности, установени от ВСС в предложението на Янаки Стоилов. Те се състоят в това, че в него не са изложени конкретните фактически обстоятелства, за които се твърди, че съставляват посочените нарушения и съответно, уронване на престижа на съдебната власт.

"След произнасянето по допустимостта има процедура за насрочване на нов пленум - как ще подходи мнозинството аз към настоящия момент не мога да кажа. Няма никакъв проблем обединението на двете предложения. Както казах, аз поддържам предложението на професор Стоилов, дебатът по същество ще бъде по-дълъг, но нека все пак да имаме първо произнасяне по допустимостта на пленума на Висшия съдебен съвет и да си спазим процедурата", заяви правосъдният министър Надежда Йорданова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във