Банкеръ Daily

Общество и политика

Йорданов: Не знам дали другите в коалицията чуха предупреждението

"Не знам дали останалите в коалицията са чули предупреждението на г-н Трифонов. Минали са само два дни." Това заяви пред bTV председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Повод за думите му беше публикация на лидера на партията Слави Трифонов във Фейсбук, в която заяви, че коалиционните партньори не се допитват до "Има такъв народ". По думите на Йорданов е ясно какво ще последва след предупреждението и ако то е "жълт картон", "не е ясно дали ще се стигне до червен картон".

Йорданов обвини в лъжа председателя на Народното събрание Никола Минчев, който заяви, че представители на ИТН не ходят на коалиционните съвети.

Лидерът на парламентарната група на ИТН каза, че политиката към Северна Македония е отстъпление от коалиционното споразумение, а и не се работи по много от нещата в него. По думите му има информацията, че са водени два типа разговори - официални и неофициални. Имал доказателства за това, но ще бъде по-конкретен, "когато му дойде времето".

На провелия се късно снощи коалиционен съвет "за първи път партиите са говорили в конкретика за мерките". Постигнато е съгласие по няколко предложения, които се очаква да бъдат представени по-късно днес. Едно от договорените неща е нулева ставка за производството на хляб. Тошко Йорданов посочи, че ако премахването на ДДС върху хляба не доведе до намаляване на цената му, както не е имало намаляване на цените в ресторантите с промяна на ставката, все пак ще подпомогне бизнеса и производителите.

Депутатът обвини ресторантьорите в "топли връзки с ГЕРБ". Това обяснявало защо браншът постоянно протестира.

"България в момента не покрива изискванията за въвеждане на еврото с тази инфлация, останалото е политическо говорене", отбеляза още депутатът от ИТН. Той счита, че не е важно дали ще приемем европейската валута в началото или средата на 2024 г., а е абсурд е да изпълним изискванията за два месеца.

"Не е морално да се назначават хора от ГЕРБ. Хора на бившите управляващи има и по министерства", изтъкна Йорданов. Като пример той посочи вицепремиера Калина Константинова, която във второто правителство на Бойко Борисов бе съветник на Румяна Бъчварова.

ИТН иска отделянето на град Кърджали в отделна административна единица. Според председателя на ПГ на ИТН в този регион цари феодализъм и в кабинетите на кметовете стои турския флаг до българското знаме.

Facebook logo
Бъдете с нас и във