Банкеръ Daily

Общество и политика

Йорданка Фандъкова: Луковмарш няма място в столицата

Кметът на София Йорданка Фандъкова се обяви против провеждането на Луковмарш. "Години наред Столична община не съгласува провеждането на Луковмарш. Такова събитие няма място в нашия град", каза столичният кмет. По думите й причината за провеждането шествието е, че съдът не зачита забраната.

Кметът откри тази сутрин конференцията "София казва НЕ на словото на омразата и екстремизма", в която участват още зам.-министри, посланиците на САЩ и Израел, президентът на Световния еврейски конгрес.

"От началото на моята мисията в България съм следвала стъпките на моя предшественик да се спре „Луковмарш“. Чувах гласовете, които постоянно твърдят, че Луков е бил герой. Истинският героизъм е в съзнанието и в сърцето. Човек, който подценява човешки същества поради тяхната етническа принадлежност, пол, сексуална ориентация, религия, цвят и поради други характеристики, никога не трябва да бъде наричан герой", заяви посланикът на Израел Ирит Лилиан.

България има история на толерантност, достойна за подражание - каза американският посланик Ерик Рубин, но подчерта, че "историята на България в духа на толерантността и включването, както и напредъкът в по-близкото минало не бива да бъдат изопачавани от онези, които се стремят да разделят българите по расови, политически и социални разделителни признаци".

"И нека да бъдем наясно: трябва да отхвърляме опитите за възвеличаване на тъмните глави от историята, или за възвеличаване на исторически личности, които са сеели омраза и нетолерантност. В стремежа си да извлечем положителните уроци от историята, е важно да не допускаме негативните поуки да бъдат приемани за пример за подражание", заяви Рубин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във