Банкеръ Daily

Общество и политика

Йордан Цонев: Ще има вотове на недоверие към кабинета, няма да подкрепим бюджета

Изострихме тона заради участието на националистите във властта. Позицията ни е непроменена от самото начало. В Европа смятат същото, подчерта  депутатът от ДПС и член на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев.

Българските националисти са от пещерен варварски етнонационалистически тип, смята Цонев.

Когато се съставяше този кабинет, предложихме на Борисов формула, по която да не участваме нвъв властта, но да я подкрепяме. Борисов предпочете да вкара националистите. Ще има вотове на недоверие към кабинета. Относно това дали ще мине вотът или не, мога да кажа.

Мнозинство от 122 двама души не е мнозинство, което може да направи управляващите спокойни. 

Целта е ясна - да бъдат извадени националистите от властта и причината е ясна. Нямаме достатъчно депутати, за да инициираме сами вот на недоверие. Очевидно е, че трябва да бъдем заедно с останалата опозиция. В този парламент има много хипотези, при които националистите да не участват. Искаме преформатиране без участие на националистите, отбеляза Цонев. 

Повече пари в бюджета има. Но това, което се вижда, не е това, което става. Има оптичечска илюзия.  Има растеж от 4 процента. Само че по принцип стремежът е към устойчив растеж, а той е свързан с инвестиции. Няма ръст на доходи. Т.е. не е ГЕРБ причината за ръста. 

Има рекет на контролните органи, които пречат на нормалната работа на компаниите. Досега единствено премахнаха свидетелството за съдимост. Има редица пропуснати мерки за ускоряване на икономическия растеж. с 52 университета трябва да се плаща само за специалности, които са нужни на бизнеса. 

Трябва да се правят реформи - в образованието, здравеопазването. Няма модел в Европа с една каса, която се командва от политици. Наливането на 400 млн. е наливане на вода в каца без дъно. Касата се източва през фармацията, подчерта Цонев. Той беше категоричен, че ДПС няма да подкрепи бюджета.

Алтернативният бюджет на БСП предлага още повече пари в същите нереформирани системи. Такъв бюджет също не бихме подкрепили, заяви Цонев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във