Банкеръ Daily

Общество и политика

Йордан Цонев е начело на временната комисия за разходите за борба с коронавируса

Парламентът създаде Временна анкетна комисия за разходите от COVID-19. Предложението бе на парламентарната група  на "БСП за България". "За" гласуваха 199 народни представители, без „против“ – и без „въздържали се“.

Временната комисия ще изисква и публикува информация за всички разходи на средства, в това число осигурени чрез фондове или други финансови инструменти на ЕС, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на коронавируса. Комисията ще може да проверява съответствието на отделните разходи с условията и критериите, установени за отделните антикризисни мерки, както и да изготви доклад с обобщени данни за извършените разходи и тяхната ефективност.

Депутатите решиха Йордан Цонев от ДПС да оглави комисията. "За" кандидатурата на Цонев гласуваха 109  народни представители, „против“ – 33 и „въздържали се“ – 56.

Другата кандидатура за председател бе на Румен Гечев от БСП,  „за“ нея гласуваха 73 народни представители, „против“ - 101 и „въздържали се“- 29.

Членове на комисията са Мария Илиева и Евгения Ангелова от ГЕРБ, Румен Гечев и Явор Божанков от БСП, Адлен Шефкет от ДПС, Калин Поповски и Борис Ячев от „Обединени патриоти“ и Пламен Христов и Дора Христова от „Воля“.

Комисията ще действа докато са в сила извънредните мерки.

По време на дебатите БСП настоя комисията да се оглави от депутат от левицата, за да не се стига до това управляващи да проверяват управляващи. Имаше мнение обаче, че червената опозиция иска използва комисията за политически цели, театър и пиар. Стигна се до обиди между депутатите.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова правителствата на Бойко Борисов вече са доказали, че харчат парите по партийни пристрастия и без санкция на парламента, а от година - парите се "раздавали през прозореца на джипа". Заради това нямало кой друг освен опозицията да контролира разходите.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза, че за да свърши работа комисията и да провери наистина разходите, тя трябва да се оглави от друга партия, тъй като БСП ще я използва за трибуна за политически цели.

Депутатът от БСП Антон Кутев обвини, ГЕРБ така или иначе ще вземат всичко, но това води до унищожаване на парламентаризма и самоунищожаване.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки нападна социалистите, че правят политически театър. Той стигна до пререкания с различни депутати от левицата за това дали си прави реклама от парламентарната трибуна, след като съобщава какво е направил с бизнесите си за българските граждани.

Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" настояваше комисията да бъде оглавена от депутат от "Воля".

Според Крум Зарков от БСП европейската практика е голяма опозиция да оглавява такива комисии.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във