Банкеръ Daily

Общество и политика

Йончева: В България журналистиката беше унищожавана бавно и изключително системно

В България е убита самата журналистика. Тя беше унищожавана бавно, постепенно и изключително системно. Това каза евродепутатът Елена Йончева на международна конференция за свободата на медиите в България.

Силната политическа и икономическа зависимост, тревожното разпространение на фалшиви новини, целящи уронване на престижа на политическите опонент са проблемите, свързани с медийната свобода, изтъкна Йончева 

"От 34-то място през 2007 г., на едно място заедно с Франция, България се срина до 111-о, според оценки на „Репортери без граници“. Най-потресаващото обаче в това 111-о място е, че не буди притеснение сред управляващите в България, нещо повече – те отказват да предприемат каквито и да е действия за подобряване на медийната среда, и още по-лошо – не виждат абсолютно никаква вина в себе си, а постоянно търсят причини, които са извън техните действия", посочи евродепутатът.

Тя обясни, че системният отказ да се дебатират проблемите в България влошава драматично ситуацията с върховенството на закона, защото свободата на словото е в основата на всяка демокрация. "Свободните медии формират критично мислене. Критично мислещото общество не се подава лесно на манипулации и пропаганда. Изобщо, свободата на медиите е сърцето на всяка държава, на всяка демократична държава", добави Елена Йончева.

Тя отбеляза, че е важно тази конференция да не се превърне в „опело“ на свободната журналистика, а участниците да се насочат към конкретни решения.

"Именно по тази причина в Резолюцията, която подготвям и очаквам да е факт до края на годинaта, насочваме вниманието към изграждането на европейска рамка за медийна свобода", обясни евродепутатът.

„Както казва и многократно подчертава комисар Вера Йоурова, тази година Европейската комисия започна да наблюдава състоянието на медиите в рамките на механизма за върховенството на закона в отдeлните държави членки. България напълно катастрофира според тези оценки в тази област. Тези оценки са добър механизъм за наблюдение, но те не трябва само да описват проблемите, трябва да се предлагат и конкретни решения. В тази връзка, според мен, е много важно Комисията да предприемат решителни действия сега, докато все още има оцелели малки територии на свобода на словото“, подчерта Елена Йончева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във