Банкеръ Daily

Общество и политика

Йончева: Хората се страхуват от ГЕРБ, защото разполага с много пари и власт

Евродепутатът от БСП Елена Йончева заяви, че на всяка цена трябва да се работи, за да се свали ГЕРБ от власт, и нарече управляващата партия машина с много власт и пари, от която хората се страхуват. Тя очерта и четири основни причини, станали пречка левицата да не бъде първа на евроизборите.

В студиото на NOVA Йончева благодари на тези, които са гласували доверие на социалистите, и посочи като първа причина това, че с колегите й си създали нереалистични очаквания. След сагата "Апартаментгейт" и оградата по границата с Турция се очаквало правителството да си отиде, както би се случило в Европа. Според Йончева обаче в България това не предизвиква по-голяма избирателна активност, въпреки че има нетърпимост към начина на управление. 

Втората причина е, че евроизборите не са се очертавали никога с висока избирателна активност.

Като трета причина Йончева посочи, че това не са мажоритарни избори и на БСП й предстои много работа, за да спечели доверието на своите избиратели.

Четвъртият фактор, който попречил на лявата партия да спечели, е, че Борисов и ГЕРБ впрегнали цялата държавна машина в нарушение на закона, за да спечелят. "Използван беше корпоративният вот в нарушения на закона и никой не го санкционира", каза Йончева.

Евродепутатът на БСП попита как така премиерът Борисов се появявал по няколко пъти в една новинарска емисия, без да даде обяснение защо има срив на чуждите инвестиции и че това е заради лошата съдебна система и липса на предвидимост - инвеститорът не знае парламентът какъв закон ще прием в интерес на неговия конкурент.

От името на левицата Йончева увери, че БСП не водела негативна кампания срещу ГЕРБ, а излагала фактите чрез документи и ги внасяла в прокуратурата. Подобно на лидера на БСП Корнелия Нинова, Йончева цитира последния доклад за България на Европейската комисия, който според нея е доказателство за лошото управление.

Тя посочи, че според нея Корнелия Нинова не трябва да подава оставка. "Трябват усилията на всички партии, на журналистите, на всички хора. Около 80% от хората не желаят това правителство да ги управлява, 4 млн. българи не излязоха да гласуват въпреки тоталния срив, затова смятам, че БСП трябва да намери сила в себе си и да докаже, че тя е алтернатива", заключи Йончева темата с евроизборите.

Тя коментира и заканата на собственика на тенис клуб "Банкя" Иван Саздов, че ще я съди, защото е обявила, че Саздов е купил къща в Барселона за Бойко Борисов и че има офшорка - "Палмс Ентерпрайсиз", в която е превел 1,7 милиона евро. Машината на ГЕРБ разполага с много власт и хората се страхуват, каза Йончева и допълни, че партията на Борисв постъпва така с всеки, осмелил се да говори. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във