Банкеръ Daily

Общество и политика

Йончева: Големият проблем, свързан с насилието над жени, е бедността

S 250 9ad27063 2c50 462d 88bb 487bbe118196

Големият проблем, свързан с насилието над жени, равнопоставеността на половете и трафика на хора, е бедността, както и липсата на развитие. Насилието над жени не е само български проблем, в Европейския съюз една от всеки десет жени е обект на сексуално насилие, а една от всеки пет е подложена на физическо насилие. Това каза водачът на листата на БСП за Европейските избори Елена Йончева на "Форум за правата на жените 2019", организиран от Фондация "Фридрих Еберт" и Българския фонд за жените. Тя добави, че България има своята специфика, в резултат на това, че държавата ни е много бедна. Йончева посочи, че 40% от българските граждани живеят на прага на бедността, а 60% от населението на страната е функционално неграмотно.

"Това не може да не оказва влияние върху насилието в семейството. Затова са нужни инициативи от страна на държавата за включване на жените в социалния живот, във всеки областен град трябва да бъдат създадени кризисни центрове, в които да има психолози, трябва да се създаде и база данни към МВР, съдържаща данните на насилниците”, коментира още водачът на евролистата на левицата. Елена Йончева каза още, че когато говорим за насилието над жени, обикновено се дават конкретни примери, без да се влиза в същността на проблема. По думите й статистиката от последните три години показва, че всяка четвърта българка е обект на домашно насилие, а насилието над жени се е увеличило с 50% за това време. "Това показва  задълбочаване на проблема, а не тенденция за неговото решаване", подчерта тя.

Елена Йончева припомни, че през изминалата година, след предложение на БСП, парламентът е приел законодателни промени в Наказателния кодекс с надеждата, че с търсенето на наказателна отговорност, насилието над жени ще намалее. Според нея само със законодателни промени, обаче този проблем няма как да бъде решен. Тя бе категорична, че са нужни мерки за превенция.

Йончева коментира още, че  ЕС е предложил "Европейски социален стълб", чрез който да се реализират редица социални инициативи, които да гарантират минимална работа заплата и пенсия, които биха довели и до повече сигурност в семейството. Тя добави, че този стълб ще се гледа от следващия състав на ЕС. "Той трябва да включва и равни възможности за достъп до работа, справедливо заплащане и добри условия на труд", заключи Елена Йончева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във