Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИНВЕСТИТОРИТЕ ОСТАНАХА СКЕПТИЧНИ И СТИСКАТ ПАРИТЕ СИ

Слуховете, че българският капиталов пазар е инвестиционен оазис на фона на зараждащата се глобална криза, с нищо не се потвърдиха през изминалата седмица. По всичко личи, че финансовият ураган тепърва ще ни облива със студени вълни.


Сигнал в тази посока дадоха през седмицата и анализаторите от Eсonomist Intelligence Unit, според които последиците от руската криза ще се отразят в най-висока степен върху зараждащите се пазари (emerging markets), между които се реди и България.


Сривът на щатската валута повлече в същата посока и акциите на повечето първокласни европейски компании. Най-засегнати от низходящия тренд са дружествата, занимаващи се с износ.


През тази седмица индексът на тридесетте най-търгувани акции на УОРБЪРГ достигна най-ниската си стойност, като се понижи с 23.94% до 65.22 пункта, а индексът на 10-те водещи компании падна с 31.75 процента.


Спадът на цените на капиталовия пазар е свързан и със срива на щатския долар, тъй като по този начин се намалява и левовата равностойност на акции, които са били закупени от чуждестранни инвеститори по доларови цени.


Само 2579 акции на Булгартабак-Холдинг преминаха през борсата. Миналата седмица бяха разменени 64 224 акции на това дружество. Книжата на тютюневия холдинг поевтиняха с 37% и достигнаха 15 002 лв. едната. Това е една от най-ниските цени, до с която те падат, откакто е заработила борсата. Но едва ли може да се говори за траен процес, като се има предвид, че на това ниво бяха изтъргувани по-малко от 200 акции. В момента инвеститорите не са склонни да продават на цени, по-ниски от 22 000 лв., и вероятно след публикуването на консолидирания баланс на холдинга книжата на Булгартабак-холдинг ще повишат цените си.


Химко отново не привлече инвеститорите. Търговията бе епизодична и бяха продадени едва 79 акции. Вероятно през тази седмица Химко отново ще заработи, но според специалисти торовият завод ще разчита изцяло на продажби на вътрешния пазар, тъй като при високите производствени разходи продукцията му ще бъде неконкурентоспособна на външните пазари. В края на миналата седмица търговията с книжата на Химко остана на цена 3050 лв. за акция. През тази седмица акциите на врачанския торов завод вероятно ще се продават по около 3000 лева. По-сериозно ценово движение може да се получи едва след потвърждаването на чуждестранен интерес към покупката на Химко, но това ще стане ясно едва в началото на следващия месец, когато изтича срокът за подаване на офертите, определен от Агенцията за приватизация.


Книжата на Полимери се търгуваха с променлив успех на официалния пазар и цените им се движеха в границите 8544-8999 лева. Изтъргувани бяха 2528 акции, от които 2178 са били продадени при средна цена 8655 лв. за акция.


Символични пакети с акции на Софарма преминаваха ежедневно през борсата, но отстъпиха с 25% от досегашната си цена и в края на седмицата се продаваха по 45 000 лв. едната. Доскоро книжата на най-голямото българско фармацевтично дружество се котираха по 60 000 лева. Евентуалното им поскъпване може да се очаква през следващия месец, когато изтича срокът, който АП определи за подаване на офертите за придобиване на 67% от капитала на дружеството. Основание за такава прогноза е фактът, че според обявената минимална цена за придобиване на мажоритарния дял от дружеството цената на една акция от пакета ще бъде 60.9 щ. долара.


И акциите на Нефтохим продължиха да поевтиняват и през изминалата седмица стигнаха до единична цена от 12 000 лева. Акциите на нефтения монополист едва ли ще поскъпнат скоро, особено след като се появиха съмнения, че различни лица и групи продължават да източват предприятието, в резултат на което то няма да успее да изчисти дълговете си до края на годината, както предвиждаше промишленото министерство.


Търговията с книжата на Кремиковци остана изключително вяла. Сделки се сключваха на нива 2000-3000 лв. за акция. Тенденцията към плавно обезценяване на книгите на металургичния гигант ще се задържи и през тази седмица, като се очаква цените да останат малко над 2000 лв. за акция.


Книжата на Солвей-Соди не останаха встрани от общия процес и поевтиняха до 10 000 лева. Вероятно книжата на девненското предприятие се доближават до най-ниската си стойност, но може да се очаква в недалечна перспектива поскъпване на тези акции.


Акциите на Албена поевтиняха с 30%, но предвид скромното количество (280), което премина през борсата, не може да се говори за траен спад в цените на тези книжа. Притежателите на акции от Албена не трябва да бързат да се освобождават от пакетите си. Причината за спада не е в курортния комплекс, а на друго място???, заяви през изминалата седмица Красимир Станев, изпълнителен директор на Албена.


Фаворит по продажби на официалния пазар С на борсата остана Доверие Холдинг. Изтъргуваха се общо 26 173 негови акции, като цените при отделните сделки в края на седмицата бяха под 3000 лв. за една акция. За първи път от няколко седмици бял свят видяха и акциите на БРИБанк. Продаде се символичен пакет от 25 акции по 18 000 всяка, което за пореден път показа, че интерес към вторична търговия с тези книжа няма и листването им на официалния пазар има по-скоро символичен характер.


От тази седмица на официалния пазар С на БФБ-София ще се търгуват акциите на АКБ Корпорация. В последно време шумотевицата около скандалния експриватизационен фонд АКБ Форес продължава да набира скорост и не е изключено борсовият под да стане свидетел и на кросов екшън с тези книжа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във