Банкеръ Daily

Общество и политика

Инвестират близо 2 млн. лева в археологически проучвания по строежа на АМ „Хемус“

Близо 2 млн. лева ще бъдат инвестирани в археологически проучвания по изграждащото се трасе на АМ „Хемус“. Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви по рамковото споразумение между АПИ и НАИМ-БАН две покани по Закона за обществените поръчки за извършване на археологически проучвания. При изпълнението на големи пътни обекти агенцията е възложител както на дейностите по изграждане на отсечките, така и на археологическите проучвания.

По трасето на АМ „Хемус“ от пътен възел „Боаза“ до пътен възел „Каленик“ ще бъдат проучени 11 археологически обекта на територията на област Ловеч. Предполага се, че преобладаващата част от тях са могили, както и многослойни селища от различни исторически епохи. Ще бъдат извършени и наблюдения на участък 1- от пътен възел „Боаза“ до пресичането с пътя между Луковит и Угърчин, включително пътен възел „Дерманци“ (от км 87+800 до км 103+060), и участък 2 - от края на пътен възел „Дерманци“ до връзката с пътя - Радювене - Катунец, включително пътен възел „Каленик“ (от км 103+060 до км 122+260).

Прогнозната стойност на поръчката е 1 890 000 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е между 40 и 80 дни за отделните обекти.

Ще се издирват археологически обекти и в участъците 4, 5 и 6. Това е трасето от края на пътен възел „Плевен“ при пресичането с път Плевен - Ловеч до връзката с Русе - Велико Търново, включително и пътния възел на магистралата в област Велико Търново.

Прогнозната стойност на поръчката е 28 000 лв. без ДДС или 33 600 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение е 20 дни.

Над 4000 души работят на трасетата на „Хемус“. Цялостното доизграждане на автомагистралата до 2024 г. е основен приоритет в управленската програма на правителството. Строителството на „Хемус“ ще осигури бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна.

Припомняме, че е открита тръжна процедура за определянето на изпълнител на строителния надзор при изграждането на последните 88,9 км от АМ „Хемус“. Това е отсечката между 222-ри и 310-ти километър - след връзката с пътя Русе - Велико Търново до строящия се в момента участък Белокопитово – Буховци.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е над 21,414 млн. лева без ДДС и е разделена на три обособени позиции.

Срокът за приемане на офертите изтича в 17:30 ч. на 30 юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във