Банкеръ Daily

Общество и политика

Инвестиции в автомобилостроенето ще разкрият 3200 работни места

Инвестиции за над 200 млн. лева в заводи свързани с автомобилостроенето ще разкрият 3200 нови работни места в страната, съобщи заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова.

При откриването на Конференция посветена на италианския дизайн в аутомотив сектора в София икономическият заместник-министър посочи, че в последните години развитието на аутомотив сектора в България е изключително положително и все по-динамично, а страната ни се е превърнала в атрактивна инвестиционна дестинация в автомобилостроенето.

В сектора вече има 220 фирми, в които работят над 50 000 души, произвеждащи компоненти за всеки от големите световни производители на автомобили. „Очакваме положителната тенденция на развитие да продължи и през тази година, като се има предвид, че в момента се работи по нови 8 проекта на потенциални инвеститори от сектора", съобщи Иванова.

Заместник-министърът на икономиката подчерта добрите ни икономически взаимоотношения с Италия, която е водещ търговски партньор на България. „Близо пет милиарда евро е стокообменът между двете държави през 2018 година, което прави италианската държава втори търговско-икономически партньор на страната ни за изминалата година", допълни Иванова.

Конференцията бе организирана от Конфиндустрия България и Аутомотив Клъстер, а официален гост на събитието бе инж. Паоло Пининфарина, председател на Пининфарина АД. Той представи постижения и тенденции в сферата на автомобилния дизайн, интериор и архитектура като едно от най-влиятелните имена в световния дизайн на автомобили. 

На форума присъстваха посланикът на Италия Н.Пр. Стефано Балди, председателят на Конфиндустрия България г-жа Мария Луиза Мерони, както и изпълнителният директор на Аутомотив Клъстер арх. Любомир Станиславов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във