Банкеръ Weekly

Общество и политика

Инвалидните колички и неработещата държава

Премиерът разговаря с Петър Мавродиев, който е в инвалидна количка.
S 250 2a7d3200 7aad 43bd 95f5 fb7401a1d460
S 250 9a165394 fc17 4697 bc5a e585e4bfbcf2

Когато с години замиташ един проблем под килима или чакаш някак от само себе си да се реши, той не само че не изчезва и не се решава, а става все по-голям и накрая или експлодира, или ти се стоварва на главата като скала. Нещо такова се получи и с нерешените с години проблеми на хората с увреждания у нас.

Поради някаква неписана "традиция", останала от соцвремето, а може и от по-отдавна, децата с увреждания оставаха невидими за обществото и за държавата. А родителите им ги криеха вкъщи като срамна болест. Фактът, че близо 30 години след т. нар. демократични промени отношението на обществото и на държавата към тях остава същото, говори за манталитетни или народопсихологически дефекти. И докато в наистина демократичните страни на хората с увреждания се дава възможност да се развиват като личности, да бъдат полезни на себе си и на обществото, да не тежат като воденичен камък на шията на близките си, а и на държавата, то у нас е обратното.

Но проблемите не могат да се  решават и с пожарникарски методи, защото така често пъти се нарушава справедливостта, получават се дисбаланси и противоречия в законите. И вместо огънят да бъде потушен, той се разгаря с нова сила. Както стана именно с хората с увреждания у нас. В края на 2016 г. правителството увеличи парите, които се дават на деца с увреждания, за най-тежките случаи те станаха 930 лева. Дотогава родителите, грижещи се за такива деца, получаваха мизерни суми. С промяната доходите на тези семейства станаха горе-долу адекватни на нуждите на децата.

Какво се получи обаче? Когато детето навърши 18 години, доходите в семейството драстично падат, а то нито е оздравяло, нито увреждането му е станало по-малко и има нужда от същите грижи и от дори по-големи разходи. В повечето случаи в семейството работи само единият родител, а другият се е посветил на болното дете, защото няма къде да го остави през деня, няма на кого да го повери, за да тръгне на работа. А то всеки ден трябва да бъде водено на рехабилитация, да се купуват медикаменти, да се обгрижва от А до Я. Затова и започна протестът на майките на деца с увреждания - за дневни центрове, където да оставят децата си и да могат да работят, за да компенсират тези 930 лв., които държавата спира да дава на пълнолетния инвалид. Или пък трудът им около грижите за увреденото дете да се заплаща адекватно.

Очевидно е, че законодателството в тази област е остаряло, записаните суми отдавна са неадекватни и е необходима цялостна реформа. Няма да говорим за недостъпната градска среда за хората в колички.

И се стигна дотам един баща да изпадне в отчаяние от пренебрежението на властта към проблемите на тези хора и да остави току-що навършилия пълнолетие негов син в приемната на премиера Бойко Борисов в началото на отиващата си седмица. За 18-годишния Петър Мавродиев държавата дава вече само по 200 лева. Момчето е в количка, но е ментално здраво и е прието за студент по специална педагогика в Пловдивския университет.

"Ако бях здрав физически, защото съм 100% ментално съхранен, щях да работя", каза по-късно Петър за себе си. "Би трябвало държавата да инвестира в мен, да ми помогне и когато аз стана годен, държавата по този начин да си възвърне инвестицията", обясни още той. И накрая обобщи: "Когато ние, хората с увреждания, се прeвърнем в хора, които можем да работим и да сме в полза, няма да сме консуматори."  

Оставянето му на грижите на премиера явно беше крайно действие от страна на бащата Емил Мавродиев, за да се привлече вниманието на този, в когото е и хлябът, и ножът. И за да започне най-сетне реформата, макар и с малки стъпки, но да върви в правилната посока. И чудото май се случи.

На следващия ден (вторник, 31 юли) министър-председателят се срещна както с протестиращите майки на деца с увреждания, така и с представители на организациите на хората с увреждания. На срещата, продължила пет часа, присъстваха омбудсманът Мая Манолова, социалният министър Бисер Петков, здравният - Кирил Ананиев, и вицепремиерът Томислав Дончев. След нея стана ясно, че правителството ще отпусне 150 млн. лв. повече за хората с увреждания в бюджета за догодина, а до края на септември в парламента ще бъдат внесени промени в няколко закона, които да регламентират грижата за тях.

"Обединихме се около това, че трите закона - за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги, ще бъдат готови до есента, за да могат народните представители да ги разгледат и обсъдят", каза Мая Стоицева, представител на майките от палатковия лагер пред парламента.

Ще бъде изготвен и регистър на хората със специални потребности, който да покаже колко точно са те. Той ще бъде тема на обсъждане на втора среща при премиера идния вторник. По време на разговорите е станало ясно, че информационната система за хората с увреждания трябва да бъде актуализирана, тъй като в момента не носела никаква информация, въпреки че за нея са похарчени 2.5 млн. лева. След обновяването й щяло да се види дали всички хора, които получават помощи, реално се нуждаят от тях.

Разисквало се е и създаването на специализиран орган, който да отговаря за хората с увреждания. А работна група вече подготвяла стандарт за помощните средства (инвалидни колички, слухови апарати и т.н.), обявил здравният министър Кирил Ананиев. По време на срещата е имало разгорещени спорове под чие крило трябва да попадат помощните средства, както и как да става финансирането - директно от държавата или да се отпускат средства на нуждаещите се, т.е. дали здравното ведомство да закупува помощните средства или да дава нужните суми на хората със специфични потребности и те да си ги набавят сами.

Майките отново са поискали подобряване на критериите за финансова подкрепа. "Повторихме, че не искаме увеличаване на парите "на калпак", а реформа. Мисля, че премиерът разбра, че такава реформа е нужна", каза една от жените след разговора с Борисов. Те обаче бяха категорични, че палатковите лагери в различните градове ще останат, докато не видят нещата "черно на бяло".

Премиерът пък обясни, че неслучайно срещата е продължила толкова дълго - по всяка тема имало диаметрално противоположни мнения. Различията са били по отношение на индивидуалното разходване на средства и за функциите на държавния контролен орган. По думите му, предстои проверка на електронната система. "Някои колеги са на мнение, че съществуващата вече информационна система не работи, въпреки че правителството е отделило сериозни средства за нея. Много пари, много организации и ефектът е, че накрая има протест", констатира Борисов. Той посочи, че на над 700 000 души с увреждания се полага финансова помощ от държавата, а 88 000 души имат право на личен асистент.

Премиерът призна, че 150-те млн. лв., които ще бъдат отпуснати допълнително в новия бюджет, се видели крайно недостатъчни на хората с увреждания и техните роднини. "Ще смятаме още, но все пак трябва да знаем какво може държавата да си позволи. Продължаваме да работим в тези формати", заяви министър-председателят. Той припомни, че в системата на социалното подпомагане отиват 1 млрд. лв. годишно. И допълни, че родители на деца с увреждания ще бъдат включени в работата на различните работни групи.

Ден по-късно, на правителственото заседание в сряда (1 август), Бойко Борисов разпореди да бъде направена инспекция на дневните центрове за хора с увреждания. Според него това е необходимо, след като на срещата му с представителите на хората с увреждания те са поставили въпроса за качеството на тази услуга. "Да се провери нивото, качеството на работа, качеството на услугата, защото се оказва, че и сега се дават много пари, но претенциите са, че самата услуга не е на необходимото ниво", е казал министър-председателят, става ясно от стенограмата от заседанието.

Очевидно Борисов ще направи възможното да се намери някакво решение на проблемите на хората с увреждания, защото знае, че натрупването на социално напрежение е опасно за правителството му. Но и в този случай се видя, че институциите в България стават все по-неработещи и всичко зависи от волята на един човек.

Facebook logo
Бъдете с нас и във