Банкеръ Weekly

Общество и политика

Интригата Монти-Берлускони

Предизборната кампания в Италия за предсрочните парламентарни избори на 24 и 25 февруари се очертава като люта битка не между леви и десни идеи, а между двамата бивши премиери Силвио Берлускони и Марио Монти, твърдят политически наблюдатели.


Монти започна медийните си изяви във вечерните часове на 4 януари с пресконференция, на която представи логото си за февруарския вот - кръг с ивици в зелено, бяло и червено (цветовете на италианското знаме) и надпис Граждански избор с Монти за Италия. Той обеща да пресее внимателно парламентарните кандидати от своята листа и да елиминира онези с конфликти на интереси, присъди или връзки с организираната престъпност. По-късно последва участие в телевизионното шоу Otto e Mezzo на станцияLa7. А на 5 януари Монти отговори на 140 въпроса на избиратели в дискусия на живо в Туитър.


Отговорът на Берлускони не закъсня. Колоритният милиардер се появи в телевизионно предаване на интернет сайта на влиятелния италиански всекидневник Кориере дела сера и даде интервюта за регионалните телевизионни станции Rete Utalia, Gold TV, Сanale Italia и Espansione TV. Честите му появи в медиите предизвика протести от другите партии, защото италианското законодателство изисква всички кандидати да имат равен достъп до телевизионно време по време на предизборни кампании.


И двамата претенденти за властта са открили ключа към сърцата на избирателите - обещание да намалят данъците. Монти, който качи налозите като част от програмата си за спасение на Италия преди 14 месеца, заяви по телевизионния канал SkyTG24на 6 януари, че данъците трябва да бъдат понижени, но никой не бива да дава обещания, които не може да изпълни. Според него съществува възможност за сваляне с 1% на националния ДОД (известен като IRPEE), замразяване на ДДС (който бе повишен от неговото правителство) и преструктуриране на омразния налог върху недвижимите имоти, който лично той въведе и който Берлускони се зарече да отмени. Подобен акт обаче би отворил нова дупка от 3 млрд. евро в държавната хазна.


Берлускони отиде още по-далеч, като на 7 януари неговата партия Народ на свободата поднови партньорските си отношения със Северната лига. В замяна той склони да се откаже от претенции за премиерското кресло в случай на изборна победа на коалицията и да се задоволи с поста финансов министър. Северната лига, която участваше и в трите предишни кабинета на Берлускони, не е съгласна той да стане министър-председател. Партията е в конфликт с бившия премиер от ноември 2011-а, когато подаде оставка и подкрепи премиера Монти, а Северната лига премине в опозиция. Критиките на Берлускони срещу Монти през последните два месеца тушираха противоречията с бившите му съюзници - сепаратистко движение, което иска по-голяма автономия за регионалните управи. В предизборното споразумение със Северната лига Берлускони се е съгласил да подкрепи нейния лидер Роберто Марони за кандидат да оглави местното правителство на област Ломбардия, към която принадлежи и Милано.


Масираното медийно присъствие и критиките към Монти очивидно помагат на Берлускони. Според сондажи на агенция Tecne за SkyTG 24, огласени на 7 януари, 28.8% от анкетираните са заявили, че ще подкрепят алианса Народ на свободата - Северна лига и някои по-дребни десни партии, докато за Монти и приятели ще гласуват 14.3 процента. Убедителен водач е Демократическата партия на Пиер Луиджи Берсани и по-дребните й съюзници отляво с около 40 процента. Това би било достатъчно за стабилно мнозинство в Долната камара на парламента, но не и в Сената, за който изборният закон на Италия дава превес на представянето на регионалните партии от породата на Северната лига. А всички закони и важни промени се приемат с мнозинство и от двете камари.


Последното проучване на общественото мнение, публикувано на 8 януари във финансовия всекидневник Il Sole 24 Ore, показва много близки резултати за тримата водещи кандидати за Сената в трите големи италиански региона - Ломбардия, Кампания и Сицилия. В тях изходът от гласуването е абсолютно непредвидим, коментира един от най-добрите италиански експерти в тази област Роберто Д'Алимонте.


Италианският избирателен закон дава допълнителни места в Горната камара на коалицията, спечелила изборите във всеки отделен регион. Което ще отнеме мнозинството на Берсани в Сената, ако той загуби в най-гъсто населената Ломбардия и във Венето, където е крепостта на Северната лига. Друг парадокс на закона е, че ако Берлускони отнеме от ключовите региони достатъчно гласове за Сената от Берсани, Монти може да спечели ролята на балансьор в бъдещо левоцентристко правителство. Тази конфигурация тревожи Берсани, който сподели в телевизионно интервю на 7 януари, че кандидатурата на Монти не е добра новина. Берсани обаче смята Берлускони за истински враг и определя Монти само като конкурент.


Политически наблюдатели посочват, че евентуална коалиция между Берсани и Монти след изборите ще създаде стабилно правителство и ще изпрати положителен сигнал към пазарите. Но в случая има един огромен проблем - Монти би се съгласил да влезе във властта единствено като премиер, което Берсани твърдо изключва. Все пак до 25 февруари има доста време и нищо чудно Монти да кандиса и за поста финансов министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във