Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИНТЕРНЕШЪНЪЛ УОТЪР ХВАНА ВОДАТА И СЕ ЗАГЛЕДА В ТОПЛОФИКАЦИЯТА

Интернешънъл уотър е консорциум между американския холдинг Бехтел Ентерпрайсис и английската компания Юнайтед Ютилитис Интернешенъл.


Бехтел е специализиран в областта на енергетиката и телекомуникациите, но има опит и в областта на водоснабдяването. Юнайтед Ютилитис пък е най-голямата фирма в концесионирането на водоснабдяването. Интересното в случая е, че англичаните работят предимно на американския пазар и инвестицията им у нас е сред първите на изток от Ламанша.

Софийска вода АД ще стопанисва водопроводната и канализационната мрежа на столицата през следващите 25 години. Акционери в дружеството са Интернешънъл уотър със 75% и софийската ВиК с 25 процента. Договорът за концесия бе подписан в четвъртък (5 октомври) в Столична община. Концесионерите ще отговарят и за отстраняването на авариите в срок от 24 часа след възникването им, като уведомяват гражданите писмено едно денонощие преди започването на ремонта.


По 5 литра питейна вода ще получава всеки абонат на софийската ВиК, ако му спрат водата за повече от 12 часа без предупреждение, обещаха мениджърите на Интернешънъл уотър. В бизнесплановете им е залегнало да изградят и няколко буферни резервоара именно за покриване на нуждите от вода при аварии.


Конкурсът за отдаване на концесия на софийския водопровод бе проведен още през миналата година. В него взеха участие френските компании Сюез Лионез дез о и Сор ентернасионал, консорциумите Вивенди-Марубени и Интернешънъл уотър, английските фирми Теймс уотър и Азурикс. Победителят Интернешънъл уотър беше излъчен на 23 ноември 1999 г., но трябваше да подпише банково споразумение по инвестиционната си програма. Освен това бе необходимо да се създаде и контролен съвет от общинари, който да следи за изпълнението на договора.


В сряда (4 октомври) бордът на ЕБВР одобри отпускането на заем от 35 млн. евро за Софийска вода. Обслужващата кредитна институция на концесионерите ще е Общинска банка. Интернешънъл уотър се е ангажирала да инвестира 152 млн. щ. долара през следващите девет години, като през първите пет поне 65 млн. щ. долара ще отидат за ремонта на 2300 км от столичната водопроводна мрежа. Очакванията са така загубите, които сега са около 50%, да намалеят до 10 процента.


Освен с тези финансови показатели, офертата на Интернешънъл уотър грабна софийските общинари и с предложената най-ниската средна тарифа на водата. Новите концесионери няма да пипат цената й в близките три години, а всяка промяна в таксуването ще става само след одобрение от Столичния общински съвет. След третата година ще се направи пълен преглед на изпълнението на договора и при неспазването на някоя от клаузите в него ще се плащат неустойки. Те може да са и за сметка на цената на водата, заявиха общинските съветници.


След като се пребориха за софийското ВиК, мениджърите на Интернешънъл уотър не крият интереса си и към закупуването на 35-процентен дял от Топлофикация - София. Те имат намерение да участват и в конкурсите за концесия на водопроводните мрежи в други градове на страната, а и в съседни държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във