Банкеръ Daily

ЦИК:

Интересът на българите зад граница към предстоящите избори расте

От два дни на страницата на ЦИК е активна възможността на избирателите да проверяват дали фигурират имената им в подписки на партии и коалиции. Ако имената им фигурират в подписки, в които не са се подписали, ги призоваваме да подадат сигнал към Комисията за защита на личните данни, тъй като тя е компетентният орган. Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

"Освен това вече е активна и възможността на интернет страницата на ГРАО да се подават електронния заявления за гласуване по настоящ адрес. Срокът за това изтича на 30 октомври, т.е. 14 дни преди изборния ден. По същия начин могат да направят справка къде се намира избирателната им секция, в която ще гласуват'', каза още тя.

Все още тече регистрацията на кандидатските листи на кандидатите за президент и вицепрезидент, като към момента има подадени документи на шест канидатски листи, срокът е до 12 октомври, уточни Матева.

"По отношение на президентските листи мога да кажа, че са се регистрирали 12 партии, пет коалиции и 12 инициативни комитета. Засега четири от тези шест подадени молби за регистрация са на партии и коалиции и два инициативни комитета'', допълни и Цветозар Томов.

"Относно заявленията за гласуване извън страната вече има подадени 11 187 заявления, като в три страни има повече от 1000 заявления и това са Турция (над 4000), Великобритания (над 1300), Германия (над 1200), а заявленията от Испания вече са близо до 1000. Заявленията от САЩ са малко над 700. Всъщност това са страните, в които традиционно интересът към участие на изборите на българските общности е най-голям. Срокът за подаване на заявления изтича на 19 октомври'', обясни той.

За пръв път са разкрити толкова много секции по чл. 14 т. 3 от ИК., чрез него се обявяват места, където да се разкрият секции навсякъде, където са гласували 100 и повече избиратели на някои от последните проведени в последните пет години избори. Очевидно това се отразява и на интереса за подаване на заявления. Това е прогноза, която правя и не обвързва ЦИК – вероятно секциите, които ще се разкрият, ще бъдат между 750 и 800. Броят ще е близо до изборите на 11 юли. Най-много по всяка вероятност ще бъдат секции във Великобритания и Турция. Третата страна, в която се разкриваха над 100 секции, е Германия, където има разрешителен режим и не получихме разрешение за повече от 40 адреса, затова там ще бъдат по-малко. Другите две страни, в които броят на секциите е сравнително висок, са Испания и САЩ, където броят ще бъде над или около 50, прогнозира Цветозар Томов.

"На екзотичните острови, ако не броим гръцките, не се очертава такава тенденция. Няма оформящ се висок брой заявления от екзотичен остров. Такава ситуация е възможна на някоя от традиционните туристически дестинации в Гърция. На някои от тези места по чл. 14 т. 3 сме задължени да разкрием. Например в Никити, Халкидики, имаше близо 100 избиратели на последните избори. Сега е съмнително, че ще има много хора, но секция ще има, защото сме длъжни да я разкрием. На доста гръцки острови сме обявили секции. Ако няма интерес към тях в навечерието на изборите и МВнР поиска да не ги разкриваме, тогава ЦИК ще обсъди съответния казус'', разясни още говорителят на избирателната комисия. 

По отношение назначаването на технически IT-специалисти, които да консултират ЦИК по предаването на софтуера в изпълнение на договор № 1 от 6 февруари 2020 г., според който софтуерът трябва да бъде предаден по начин, по който държавата да може да го използва и да го модифира, организирайки сама всички избори, предвидени в Изборния кодекс, говорителката на ЦИК - Росица Матева уточни:

Имало е предвидено от „Смартматик“ обучение на специалисти, които да бъдат запознати с това как да работят със софтуера им. Във връзка с това от ЦИК сключили граждански договор с трима, препоръчани им от Държавна агенция „Електронно управление“, и един от Българската академия на науките. За тези четири лица е било предвидено да им бъдат предадени знанията от „Смартматик“ до 30 септември, но от фирмата са изпратили писмо до ЦИК, в което са обявили, че нямат възможност да извършат обучението до определената дата. Мнението на ЦИК е, че до края на 2021 година трябва да бъде направено всичко възможно знанията да бъдат предадени.

Матева дебело подчерта, че тези специалисти нямат нищо общо със софтуера на машините и със софтуера, с който ще се гласува на изборите на 14 ноември и при евентуалния нов избор на 21 ноември.

„Софтуерът се модифицира от специалистите на „Сиела Норма“ и ние сключихме за това договор на 1 октомври и когато той стане готов, ще бъде предаден на Държавната агенция „Електронно управление“ и на Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология, за да бъде установено съответствието му с изискванията на Изборния кодекс, така, както е предвидено в неговия член 213а."

По отношение на допълнителните машини от ЦИК съобщиха, че още вчера са взели решение и са обявили нова обществена поръчка за доставка отново на 1600 устройства и допълнително към тях ще има 2000 флаш памети. Членовете на ЦИК дълго обсъждали дали да не увеличат броя, но в крайна сметка преценили, че тези устройства ще бъдат достатъчни. Отново като на последните парламентарни избори в 2119 секции ще бъде доставено и второ устройство.

По отношение на това с колко карти ще се гласува – т.е. ще се отключват машините, говорителката уточни, че днес ще се вземе решение как ще изглежда интерфейсът на машината. Но според ЦИК трябва да се гласува с една карта, като те тепърва ще описват изискванията си към „Сиела Норма“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във