Банкеръ Daily

Германският външен министър Хайко Маас:

Интересите на България трябва да са защитени, за да продължи евроинтеграцията на Северна Македония

Интересите на България по отношение на Република Северна Македония трябва да бъдат защитени, за да продължи процесът по евроинтеграция и Европейския съвет не може да решава двустранни въпроси. Това заяви министърът на външните работи Хайко Маас пред външните министри на България и Република Северна Македония – Екатерина Захариева и Буяр Османи. Те участваха в срещата на външните министри в рамките на съвместното председателство между София и Скопие на Берлинския процес.

От изказванията на външните министри Хайко Маас, Екатерина Захариева и Буяр Османи стана ясно, че все още има прозорец за решаване на споровете между Скопие и София.

Германия е твърдо решено да края на годината да направи следващата стъпка от разширяването на Европейския съюз, заяви Хайко Маас след края на видеоконферентната среща на външните министри от Берлинския процес.

„Европейският съюз има 27 страни членки и една от тях е България. Ето защо интересите на България трябва да бъдат защитени. За да получи една преговорна рамка одобрение е нужен гласът на всички държави-членки. Няма как Европейският съвет да решава двустранни въпроси “, посочи германският дипломат номер едно.

Това е първата, макар и онлайн, срещу между Захариева и Османи, откакто в петък България уведоми Европейската комисия, че ще наложи вето на Преговорната рамка на Скопие за ЕС.

Екатерина Захариева напомни за антибългарската реторика в Република Северна Македония. „Само от последните няколко месеца, ние спряхме да ги броим след 10 000, меко казано, негативни публикации, аз бих ги определила като език на омразата. Не бива това да продължава“, каза българският външен министър. И повтори позицията на България за изпълнение на Договора за добросъседство.

„Ако се изпълнява добросъвестно и не се търсят начини за заобикаляне или неприлагане на разпоредбите му, има всички гаранции да се решат отворените въпроси“, подчерта вицепремиерът.

От изявлението на македонския външен министър нямаше и следа от изказването на премиера Заев от събота, че България е нарушила Договора за добросъседство. Османи подчерта, че именно той е най-добрата рамка за решаване на всички спорове.  

„Аз съм оптимист дека сите сме свестни за залога и за последствията както за нас, за нашите вътрешнополитически процеси, както и за значението на България за връщането на Западните Балкани на дневен ред“, каза той.

Утре разговори ще проведат и Зоран Заев и Бойко Борисов, които ще участват в срещата на върха на страните от Берлинския процес.

На срещата във вторник ще бъдат подписани две декларации – едната съдържа план за действие за създаване на общ регионален пазар, който да подготви Западните Балкани за общия европейски пазар, а втората описва „зеления“ дневен ред на региона в съответствие със Зелената сделка на Европейския съюз. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във