Банкеръ Daily

Общество и политика

Интелектуалци дадоха рамо на Мая Манолова

S 250 d057a5fa d8c5 4fa7 b6c8 c7f591ffd816
S 250 a8b7ecbe 16b3 4b85 9a86 c02768d2d446
S 250 ed91e6a9 114e 415c b141 cf66d8c9a082
S 250 0c2937e4 351f 4ac9 9a58 5728a553f089

Интелектуалци, между които и хора с десни разбирания, се срещнаха с независимия кандидат за кмет на София Мая Манолова, за да споделят с нея своите разочарования от управлението на Столичната община и да представят вижданията си как би трябвало да изглежда градът, какви трябва да са приоритетите на бъдещия градоначалник.

Сред участниците и присъстващите в дискусията с модератор Иван Гарелов бяха проф. Велислав Минеков, проф. Валентин Старчев, академик Крум Дамянов, проф. Андрей Пантев, журналистите Лили Маринкова и Виза Недялкова, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, председателят на Съюза на колекционерите в България, проф. Валери Стефанов, режисьорът Борис Панкин, композиторът проф. Георги Костов, джаз-изпълнителят Васил Петров и др.

„По какво разбрах кои са добрите в тези избори? По отношението на управляващата ни мафия. Това са тези, които пострадаха най-много“, каза Велислав Минеков и припомни за грозните нападки срещу Борис Бонев от "Спаси София", компромата срещу арх. Борислав Игнатов ("Демократична България") и разкъсаната шатра на Мая Манолова, като прорезите на плата са минали точно през лицето й. Проф. Минеков нарече разкъсването на портрета й „шаманизъм“. „Късането на портрет не означава унищожаване на личността. Следващия път се надявам да подготвят кукла и да я бодат с игли“, заяви още той.

"Аз съм убеден, че тази опозиционна група ще събере страшно много гласове. Те трябва да се държат един за друг, трябва да си помагат, защото този път борбата не е за ляво и дясно. Борбата не е само да си върнем общината, борбата е да искаме да продължим в общество на демокрация или диктатура. Това е единственото!", беше категоричен проф. Минеков.

„Превърнаха държавата в диктатура. Тази диктатура следва с всяка стъпка, тя се появи дори в прокуратурата, в медиите, които бяха откраднати от нас, които останаха в затишие и които са длъжни да хвалят единствено управляващата каста.  Естествено е да бъдем водещи по корупция в Европа. Естествено е да бъдем водещи и в нищетата на медиите – на 111-то място в света“, категоричен бе Минеков. По думите му сме създали олигарси по неестествен принцип, банкови измамници, кредитни милионери и нито един от тях не може да бъде определен като истински бизнесмен, защото той не гарантира просперитет, а гарантира само грабеж.

„Бедата е, че този грабеж достигна и до Столичната община. В нея на първо място има корупция и грабеж. Вследствие на този грабеж може да видите на какво е заприличала тя“, заяви още проф. Минеков. Според него се харчат милиони за глупости, като твърде скъпи колчета по „Граф Игнатиев”. Той определи ремонта на улицата като „какофония”, а бул. „Витоша“ – като „неясен провинциален проект от далечното минало“.

„Културното наследство беше абсолютно унищожено. Знаете колко къщи, които са паметник на културата, бяха изоставени с очакване да се срутят, за да се построи нещо друго на тяхно място, нещо от което да се изкарват пари“, заяви още професорът и допълни, че „първото нещо, за което трябва да се погрижи Столичната община, са изоставените паметници на културата“. Минеков посочи, че трябва да се действа, за да спасим културното си наследство.

„В общината  напълно отсъстват европейски програми за естетизация на градска среда, отсъстват програми за публично изкуство. Единствените опити за естетизация на града са паметници, с които се заринахме, за съжаление според мен, не знам според други, огромната част от тях са ужасяващи”, заяви още той. Според него е нормално в общината да съществува комисия от специалисти и професионалисти, които да определят какво е нужно като монумент, дали е исторически достоверен, да се направи конкурс между автори и да се избере кое е най-доброто представяне.

Проф. Валентин Старчев не скри, че се надява на една нова политика на овладяване на културното пространство на София. "Една нова политика на развитие на парковата среда, в развитието на градската среда, в развитието на площадите и големите емблематични обществени сгради“, каза на свой ред скулпторът.

„Ние имаме нагаждачество от всякакъв род и от всеки пост. Аз много се надявам г-жа Манолова да възстанови авторитетите, които могат да бъдат чути и най-вече да имат власт. Вие трябва да обявите война на обществено-политическата глупост, която бе въдворена последните 15 години“, заяви журналистката Лили Маринкова.

„Говорим за един кмет като символ и като прагматизъм. Като способности и личностно обаяние. Мая е единственият такъв кандидат за кмет на София“, каза проф. Андрей Пантев.

На свой ред литературоведът и университетски преподавател проф. Валери Стефанов отбеляза, че столичен град без символика не може да бъде авторитетен. "Има три примера за символична нищета на столицата. В центъра на София срещу Двореца стоеше мавзолей, мумия. Мумията олицетворяваше една гледна точка към света. За 20 години Столичната община не намери начин да изгради символично пространство срещу Двореца. Тя го превърна в паркинг. Превърна го в бит. Това наричам символ на нищета. Основната улица в София – бул. „Витоша“ също може да бъде погледната като символ на нищета, защото тя прилича повече на зле поддържана баня, на която се отлепват плочките, отколкото на истински булевард. И третият символ за нищета е образът на подлеза. София прилича на изоставен подлез", посочи проф. Стефанов. По думите му така, вместо да имаме символики, които да упражняват авторитет, да излъчват памет, да излъчват значимост, ние имаме паркинг, баня и подлез.

„Ние, членовете на Съюза на българските писатели съществуваме въпреки Столичната община. Пет години съм председател на съюза и не съм почувствал по никакъв начин тя да подпомогне българския писател. А ако го прави, го прави избирателно. Българската литература обаче е жива и ще продължи да съществува въпреки Столичната община. Но аз много се надявам, че като станете кмет, това ще се промени“, изказа мнението си и председателят на Съюза на българските писатели проф. Боян Ангелов.

Журналистката Виза Недялкова се хвана за думите на проф. Стефанов за подлезите. "Идеята, че човекът трябва да бъде вкаран под земята, а не колите – това е абсолютно ненормална ситуация, при която хората биват насилвани да не могат да преминат по друг начин, освен да пълзят долу – това е точно тази нищета, за която стана тук дума“, заяви тя.

Според режисьора Борис Панкин образованието е другият стълб на духовността. "То може да промени живота на хората към добро и виждам, че мерките, предвидени в тази част на програмата на г-жа Мая Манолова, са подробно и интересно разработени – например , въвеждането на различни видове изкуства в общинските училища е чудесен повод децата да разберат какво е удоволствието от това да съпреживяваш изкуството във всичките му форми“, обясни Панкин.

„Нека г-жа Манолова да има шанс, а ние да имаме късмет тя да бъде наш кмет“, пожела й успех и композиторът проф. Георги Костов.

Накрая гражданският кандидат за кмет на София Мая Манолова заяви, че творците са свободни хора, водачите, които трябва да покажат какъв е пътят към промяната. "Във връзка с анонса ми, че гражданите ще влязат в управлението, че ще управляваме с тях и за тях, че ще има обществени съвети по различни направления, по районите, в различните столични дружества, смятам, че най-ценен би бил творчески съвет, който да вдъхновява и да подкрепя, но в същото време и да възпира кмета, когато идеите му са в конфликт с естетиката“, подчерта Манолова. И допълни, че се надява те да бъдат до нея и когато, и ако стане кмет. "Наистина, ще разчитам на вас, ще се постарая да не ви разочаровам“, благодари тя на интелектуалците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във