Банкеръ Daily

Общество и политика

Институтът за пазарна икономика представя алтернативен бюджет

В контекста на пандемията от коронавирус държавният бюджет за следващата година трябва да акцентира върху пакет от бързи и смели структурни реформи, и да насърчава инвестициите, заетостта и производителността. Това са част от препоръките на експертите от Института за пазарна икономика (ИПИ), които представиха днес своя проект на алтернативен  бюджет.

Вече 18 години ИПИ представя свой проект на държавния бюджет, който отразява препоръките на експертите към основния финансов закон.

Предвид пандемията фискалната политика през следващата година трябва да гарантира ефективни антикризисни мерки, но и да създаде достатъчно буфери в бюджета, които да осигурят стопанска сигурност.

Експертите препоръчват още – фокус върху възстановяването и бързия икономически растеж, както и внимателна преценка на данъчните ходове.

„Това, от което ще имаме нужда всички за едно по-бързо възстановяване е данъчна система, която насърчава или поне не пречи на новите инвестиции и новите работни места“, коментира Лъчезар Богданов, главен икономист на ИПИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във