Банкеръ Daily

Общество и политика

Институт "Николай Добрев" направи филм за 4 февруари

"Денят на мъдростта" - така се казва филмът на Институт "Николай Добрев" по повод емблематичната дата 4 февруари 1997 г. 

Филмът представя гледната точка на хора, които са били преки участници в процесите, свързани с Българската социалистическа партия тогава - Васил Калинов и Калинка Николова. Събитията на 4 февруари 1997 г. заварват Васил Калинов като член на бюрото на партията и заместник на Николай Добрев. По същото време Калинка Николова е политически организатор и дългогодишен партиен работник. И двамата, като преки участници в процеса, разказват за събитията от 1997-ма година и различните гледни точки, които е имало тогава в БСП по отношение на действията на Николай Добрев и Георги Първанов.

В "Денят на мъдростта" е потърсена и гледната точка на социолозите в лицето на Андрей Райчев и Димитър Ганев, според които датата 4 февруари 1997 г. е била преломен момент за Българската социалистическа партия. "Ако някога БСП си прави исторически празници, може би този ден трябва да бъде обявен за деня на мъдростта", коментира Андрей Райчев, а колегата му Димитър Ганев смята, че БСП е променила изцяло образа си след 4 февруари 1997 г. и е започнала своя европейски път.

"Смятам, че 24 години по-късно, благодарение на връщането на мандата от Николай Добрев, България остана единствената държава от бившия социалистически лагер, където, ако мога да го нарека "българският Майдан", то той мина без жертви. Страната ни е единствената държава, в която бившата комунистическа партия продължава да бъде силна и до днес”, коментира Кирил Добрев.

Филмът "Денят на мъдростта" можете да откриете тук:

 
 https://www.facebook.com/InstituteN.

https://youtu.be/MWYRyLc5TnA

Facebook logo
Бъдете с нас и във