Банкеръ Daily

Общество и политика

Институциите не забелязват мръсния въздух, подчерта Мая Манолова

"Вниманието на властите към опазването на чистотата на въздуха е недостатъчно. Институциите не забелязват мръсния въздух. Това е тихият ужас, който убива децата. Подкрепям всеки един, който се е изправил и иска да живее в нормална и здравословна околна среда. Какво обаче да очакваме от институции, които превърнаха държавата в сметище?" Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в Благоевград, където се подписа в петицията срещу мръсния въздух в града.

Манолова подчерта, че по-чистият въздух е кауза на „Изправи се.БГ“. И това не е първият случай, в който платформата подкрепя гражданите, които се изправят, за да защитят конституционното си право "да живеят в нормална, благоприятна и чиста околна среда". От  „Изправи се.БГ“ са подкрепили инициативните комитети в Шумен, Попово, Пещера, Батак, където хората са срещу намеренията за изграждане или срещу вече изградените инсталации за горене на боклук.

Бившият обмудсман припомни, че „Изправи се.БГ“ заедно с местните инициативни комитети, които се борят с вноса на отпадъци и инсталациите за горене на отпадъци, са изготвили законопроект за управление на отпадъците. В него е предвидена забрана на вноса на битов отпадък от трети страни, а от останалите страни да се внася до капацитета на инсталациите за горене. Предвижда се още да се взема съгласието на местните общности за изграждането на инсталации за горене на отпадъци.

"Проблемът с мръсния въздух в България е един от основните проблеми за околната среда. По данни на Световната здравна организация в България умират 15 000 души годишно след усложнения заради мръсния въздух“, изтъкна Манолова и допълни, че страната ни е в наказателна процедура от 2017 г. заради неспазването на европейското законодателство за чист въздух. "Предстоят санкции от Съда на Европейския съюз, затова че България не отговаря на европейските стандарти за чист въздух“, допълни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във