Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИНФОРМИРАНОСТТА НА РУМЕН ПЕТКОВ ПАЗИ ПОСТА МУ

Г-н Иванов, ГЕРБ поиска цялото правителство да подаде оставка, но както по всичко личи, това няма да се случи. Какви действия ще предприемете оттук нататък?
- Поискахме оставката на правителството, защото за пореден път стана ясно, че устоите на държавността са разклатени. Структура като МВР, която е призвана да пази обществото, е в изключително лошо състояние. И това са най-слабите думи, които бих могъл да употребя. В скандала, който продължава вече толкова време, нито премиерът Сергей Станишев, нито президентът Георги Първанов, който е и главен архитект на този кабинет, не вземат отношение. Държавният глава е човекът, отговарящ за националната сигурност, и той дава най-високите длъжности в МВР и армията. Следователно носи не по-малка отговорност за действията на тези институции. Докато Станишев и Първанов проявяват безразличие, Европейският съюз деликатно и в същото време достатъчно строго отправя упреци към правителството. Смятам, че случващото се не е вътрешнопартиен проблем и не може премиерът да казва, че БСП ще разгледа реформите в МВР. Това е скандално, тъй като вътрешното министерство не е на висшия партиен съвет на БСП, а е призвано да пази цялото общество. Недопустимо е политическа сила да взема решение да разгледа промените и преструктурирането в това ведомство. А и по закон МВР е деполитизирано. България в момента е поставена в унизително положение пред партньорите си от Евросъюза и НАТО и политиците не можем да направим друго, освен да изразяваме несъгласието си с начина на управление и да поискаме вот на недоверие. В съвременното общество други форми и методи не са познати.
Други опозиционни партии също обявиха, че ще поискат вот на недоверие. Има ли шанс този път кабинетът да падне?
- ГЕРБ ще подкрепи тази инициатива и се надявам, че след толкова много вотове най-сетне премиерът Сергей Станишев и цялото партийно ръководство на БСП ще разберат, че има сериозни проблеми, изискващи навременно решение. Вероятно и този път правителството няма да бъде свалено, но ще се даде ясен сигнал на тези, които са загрижени за България, че така не може да продължава. Управляващите имат комфорт в парламента, с който могат да изкарат още дълго. Но България няма време, защото финансирането на възлови европейски програми вече е спряно, а инфлацията нараства с всеки изминал ден. Престъпността също се увеличава и това лесно може да бъде проверено, особено от журналистите. Когато БСП дойде на власт, се вижда, че и криминалните деяния и корупционните схеми стават повсеместни. Имам чувството, че дори природните феномени са против БСП.
Те обаче май не са против Румен Петков. Не мислите ли, че на Позитано 20 пък и коалиционните партньори от НДСВ и ДПС са зависими от него?
- Смятам, че е така, защото не може една личност да е по-важна от авторитета на държавата и от интересите на обществото. Мисля, че по един или друг начин Румен Петков държи Станишев и цялото ръководство на социалистическата партия. Няма логика скандалите в МВР да продължават четири месеца. Можем да се върнем и още по-назад. Нима хората са с толкова къса памет и забравиха как документи за следствено лице изчезнаха от касата в МВР? Има и други случаи, които не се помнят от обществото. Според мен Румен Петков е събрал достатъчно факти и данни, за да може да контролира определени ключови фигури в ръководството на БСП. Поради това не му е поискана оставката, а в политиката информацията може да е дори по-важна от парите.
Явно Татяна Дончева не е сред контролираните от вътрешния министър, даде на премиера срок от 48 часа, за да го отстрани...
- Тя е барометър, че не всички социалисти мислят като Станишев и Висшия партиен съвет на БСП. Това е много показателно, въпреки че промените в Закона за МВР бяха изготвени от Дончева така, че да са удобни на Румен Петков. Оказа се, че тя е от онези, които държат както на партията си, така и на страната си. Освен това категорично изрази мнението си, че вътрешният министър трябва да си отиде, за да се запази кабинетът. Такава е позицията на много други социалисти, които са загрижени за бъдещето на тази държава. Ако имаше повече обективни политици като Дончева, мисля, че целият скандал би могъл да се избегне.
Очаквате ли разединение в социалистическите редици заради случващото се?
- В БСП има трезвомислещи хора, които разбират каква е ситуацията в действителност . И по-важното е, че те не се страхуват от личността на Румен Петков, не са зависими финансово от него и не се опасяват, че той разполага с компромати срещу тях.
Премиерът определи скандалите като оздравителен процес...
- Като лекар ще ви кажа, че оздравителен процес има тогава, когато болното и гангренясало място се ампутира, за да не се отрови целият организъм. За съжаление понякога е много болезнено да се отстрани крайник, но си заслужава, ако това е начинът тялото да оздравее. С други думи, ако Румен Петков не си отиде, най-правилно ще е министър-председателят да подаде оставка.
Същият министър-председател каза, че чрез политически игри ГЕРБ и ДСБ се опитват да дискредитират МВР, тъй като Ваньо Танов и Атанас Атанасов са не просто бивши служители на ведомството, а са и политически фигури. Как бихте отговори на подобно твърдение?
- Това е хубав въпрос, на който ще отговоря така: когато Танов и Атанасов са извършвали своята дейност в МВР, не са били политически фигури. Нито ГЕРБ, нито друга политическа сила са накарали Румен Петков да наруши закона и да отиде на нерегламентирана среща с така наречените братя Галеви. Каква е вината на политическите партии в този случай? Или може би фактът, че тези действия са разкрити и са станали достояние на обществото, дразни ръководството на БСП? Една от функциите на партиите е да запознават хората с подобни данни. Нормално е една политическа сила, когато види нередност и нарушение на закона, да информира всички български граждани, за да знаят какви лица ги управляват и за какви политици са гласували.
Многократно заявяваната позиция на вашата партия е, че не бихте управлявали заедно с БСП и ДПС. Но не казвате нищо за НДСВ, към която и вие принадлежахте допреди година?
- Позицията ни е ясна - нито една партия от тройната коалиция не може да управлява с ГЕРБ. При необходимост бихме съставили коалиция само с формация, която е част Европейската народна партия. Ще се явим сами на избори и се надявам, че ще получим достатъчно гласове, за да управляваме самостоятелно. Така ГЕРБ ще може да поеме отговорността за действията си и да изпълни поетите социални ангажименти.
Ще се върнат ли вашите кметове в сдружението на общините, което напуснаха при избирането на новото му ръководство?
- ГЕРБ води дело за легитимността на новия управителен съвет на Националното сдружение на общините. Съдът трябва да се произнесе дали изборът е законосъобразен. Така че нека изчакаме, докато той реши, преди да коментираме връщането в сдружението.
Миналата седмица бе прието предложението на червените депутати Донка Михайлова и Тодор Кумчев потребителската такса при посещение при личния лекар да бъде намалена за пенсионерите от 2.20 лева на 1 лев. Одобрявате ли като медик такава стъпка?
- Тя се предприема, без предварително да е обмислена и подсигурена с необходимите средства. Ако тези намерения наистина бяха сериозни, би трябвало да залегнат в бюджета за 2008 година. Здравната комисия, на която съм член, попита експерти от Министерство на здравеопазването дали има готовност да бъде погасена разликата от 1.20 лева? Отговорът беше категоричен и отрицателен. Същият въпрос беше отправен и към представители на Националната здравноосигурителна каса и се оказа, че и там няма ресурс, за да се доплаща сумата на джипитата. Финансовият министър Пламен Орешарски също каза, че не знае откъде ще дойдат тези допълнителни пари. Това само доказва, че подобно предложение от депутатите на Коалиция за България е спонтанно и необмислено. Действа се без ясна визия за здравеопазването и зад такива идеи прозира популизмът на управляващите. По-добре да бяха приели предложението ми за намаляване на ДДС върху лекарствата от 20 на осем процента. Подобно намаление реално би се усетило от хората, но за съжаление бе отхвърлено от мнозинството. Което е показателен пример за двоен стандарт, който обслужва единствено и само интересите на БСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във