Банкеръ Daily

Общество и политика

"Информационно обслужване" ще отговоря за обработката на местния вот

Прието е становище за отпуските на кандидатите за кметове и общински съветници. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева по време на редовен брифинг във връзка с подготовката и провеждането на предстоящите местни избори на 27 октомври.

Кметовете, които участват в надпреварата за нов мандат, определят със своя заповед един от заместници си. Градоначалниците трябва задължително да излизат в отпуск по свое усмотрение, без значение дали ще бъде платен или неплатен. Той продължава до полагане на клетва. Кандидатите за общински съветници, които в момента са кметове, трябва да излязат в отпуск само за времето, в което ще участват в предизборната кампания. "В населените места, където няма да се провеждат избори, действащите кметове, които не са се регистрирали като кандидати, ще изпълняват задълженията си до изтичане на мандата", обясни Цанева.

От брифинга стана ясно, че към момента в ЦИК са постъпили общо 3 сигнала и 14 жалби, които своевременно се разглеждат и се препращат до Върховния административен съд. Отхвърлени са две решения на общинските избирателни комисии, които били отказали регистрация на една партия и една коалиция, за ново разглеждане, тъй като решенията на комисията не са били законосъобразни.

"Информационно обслужване“ ще отговаря за компютърната обработка на вота. ЦИК е приела и решения във връзка с техническата характеристика на бюлетините и методичните указания за работата на общинските избирателни комисии. Прието е и решение за процедурата по провеждане на жребий за поредните номера на партиите и коалициите. Той ще се проведе на 25 септември в 10.00 часа в Източното крило на ЦИК. Говорителят на комисията припомни, че предварителните списъци на имащите право на глас в местните избори вече са публикувани. Всеки гражданин може да провери дали е в списъка и има ли съответните изборни права. Проверките се правят чрез интернет страницата на ГД ГРАО, чрез СМС или на номер 0800 1 4726.

Facebook logo
Бъдете с нас и във