Банкеръ Daily

Общество и политика

"Информационно обслужване" ще брои вота

Резултатите от предстоящите парламентарни избори ще бъдат обработвани от държавната фирма "Информационно обслужване".

С нея Централната избирателна комисия ще сключи договор по процедурата "договаряне без предварително обявяване".

ЦИК реши, че не може да дава становища по поискани от МВР данни за гласуването на хора с увреждания.  Решението беше прието по повод питане от кмета на смолянската община Борино, от когото полицията е искала въпросната информация. Темата предизвика полемика в ЦИК.

В коментар за поисканото от кмета указание дали да предостави на МВР списъка с хората, които ще гласуват с подвижната секция, секретарят на ЦИК Севинч Солакова заяви, че в случая органите на реда нямат право да се намесват в изборния процес, като дори няма посочено основание да се изисква подобна информация от кмета.

"Това са хора с увреждания, това са уязвими групи хора, които трябва да получават съдействие от държавните органи, а не такова отношение. И не може ние да си позволим да продължаваме мълчаливо да поощряваме полицията да се занимава с лицата с увреждания", каза секретарят Солакова.

Но заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов коментира: "Аз съм напълно съгласен с това, че трябва да съществуват някакви екстраординарни причини, за да иска полицията подобна информация, но все пак това писмо е от кмета към ЦИК и кметът няма никаква нужда от указания от ЦИК, за да отговори или да откаже това искане".

С 13 гласа "за" и двама "против" Централната избирателна комисия прие да отговори на кмета на Борино, че не е компетентен орган да дава становище и той трябва сам да реши дали да предостави на МВР поисканите списъци за гласуване с подвижната кутия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във