Банкеръ Daily

Атанас Пеканов:

Инфлацията в по-новите страни членки на ЕС винаги е по-висока

Нивата на инфлация в по-новите страни-членки на ЕС винаги са по-високи. В България това е подхранено и от повишените цени на горивата. Аз смятам, че това ще е временно. Важно е как ще опазим хората. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред Нова нюз.

Много икономисти в България виждат риск за запазване на високите нива на инфлацията, посочи той.

По думите му е важно домакинствата да не загубят покупателната си способност, а това се поситига през фискалната политика.

„Отдавна трябваше да подобрим живота на пенсионерите. Много години България не правеше нищо за социалната сфера. Ситуация след пандемията е тежка, затова много страни подпомагат хората“, коментира вицепремиерът по управление на европейските средства.

„Парите по Плана за възстановяване не са застрашени. Те ще дойдат в страната, когато планът бъде одобрен. Важното за мен е да започнат проектите. Пред България остават две точки, които трябва да се обсъдят - сферата на енергетиката и върховенството на закона. ЕК няма да ни каже как да реформираме правосъдната си система, ние трябва да го направим сами. Редно е партиите да дадат визия за това. Виждайки дебата в пленарна зала, може планът да не бъде приет“, обясни Пеканов.

„Аз споделям, че трябва да вървим към прехода към зелена енергетика. В същото време трябва да мислим за хората, които не можем да оставим без препитание. Задачата е сложна, защото дълги години не се е правило нищо по тази тема“, изтъкна Атанас Пеканов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във