Банкеръ Daily

Общество и политика

Инфлацията твърдо ще намалява, успокоява икономическият министър

"Инфлацията твърдо ще намалява". Това заяви министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов в интервю за "Нова телевизия". Той посочи, че служебното правителство е амбицирано това да стане с бързи темпове и заради приемането на България в еврозоната.

Той е на мнение, че през следващите няколко месеца инфлацията щяла чувствително да падне. И добави, че той заедно с неговия екип, не просто се надяват на това, но и работят усилено по въпроса.

"Първата стъпка бяха енергийните източници - газът спадна, в момента е важно депутатите да решат за компенсацията за тока", добави министърът и призова народните избраници да гласуват така, че компаниите да имат предвидимост, ако цената се качи над 200 лева. Това ще помогне за намаляване на инфлацията", подчерта Стоянов.

По думите му 3% инфлация, какъвто е критерият за еврозоната, звучи прекалено оптимистично. "Със сигурност около 5%,6%,7% би било поносимо на годишна база, имайки предвид сегашните икономически процеси. Но тя на месец ще продължи да спада", прогнозира още икономическият министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във