Банкеръ Daily

Общество и политика

Индийският щам на коронавируса е много по-заразен

Според британски анализи, ваксините на Пфайзер/Бионтех и AсраЗенека осигуряват добра защита на ваксинираните с две дози.

Индийският щам на коронавируса не е по-опасен, но  е по-заразен Характеризирането на даден вариант  отнема около два месеца, коментира доц. Любомира Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести, по отношение на открития индийски вариант на вируса у нас.

„Технологичното време за обработване на тази база данни, която се получава, отнема време и то е не по-малко от месец и нещо. Нашите лаборатории са напълно готови да хващат новите варианти на коронавиуса. Изпращането на проби по линия на Европейския съюз се прави, когато те са в прекомерно голямо количество. Трябва 5 до 10% от положителните проби да бъдат изпращани за секвениране. Ние имаме капацитет да секвенираме около 200 проби седмично“, обясни доц. Гломб пред Би Ти Вш.

Вирусологът каза, че клиничната картина на индийския вариант не се различава, така че да може да се разграничи от останалите.

Вариантът Делта, познат и като индийска мутация (B.1.617.2.), е значително по-заразен от останалите варианти на коронавируса. Включително и от Алфа мутацията (британската B.1.1.7.). Предполага се, че рискът лице, инфектирано с Делта мутацията, да зарази останалите членове на своето домакинство е с около 60% по-висок, отколкото при другите мутации на вируса, става ясно от анализ на британската здравна служба Public Health England (PHE). А това значително увеличава риска за онези, които са ваксинирани само веднъж. Според лабораторни изследвания, при Делта в тялото се наблюдава засилено размножаване на вируса.

Според британски анализи, ваксините на Пфайзер/Бионтех и AсраЗенека осигуряват добра защита на ваксинираните с две дози. Ефективността на ваксините е приблизително толкова висока, колкото и при варианта Алфа. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във