Банкеръ Daily

Директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова:

Индийският щам на COVID-19 се кара леко и не го забелязваме

"Делта вариантът на коронавируса се кара с леки симптоми и се разпространява сред млади хора, които не му обръщат внимание. С тези симптоми - на хрема, главоболие и болки в гърлото може би не се правят и тестове. Ние затова не можем да го открием в нашето население в момента. Младите хора просто смятат, че малко са настинали и го прекарват по най-лекия начин".  Това заяви директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.  Според нея у нас не се очертава никаква нова вълна, защото е установен до момента един единствен случай на делта варианта.

"Съседните страни докладват непрекъснато цели геноми на индийския щам, а ние така и не успяхме да го докажем при втори пациент и според мен сме успели да го ограничим много успешно", каза Петрова. 

Многото мутации на вируса не са толкова притеснителни, защото го водят към отслабване и по-малка агресия към човека, обясни още микробиологът.  "Вирусолозите ни предупредиха, че първите варианти са най-тежки за човека. С всяка следваща мутация вирусът се адаптира все повече към човека и става все по-малко опасен за него, защото ние се научаваме да живеем заедно", обясни микробиологът пред БНР.

Според професора страната ни е поръчала твърде много ваксини и още в момента на обявяването на количествата учените са били скептични, че те ще бъдат оползотворени. 

Проф. Петрова коментира и обявено изследване на една от големите лабораторни вериги, според което 43% от българите са се срещнали с вируса. Тези данни звучат оптимистично и не са подкрепени с достатъчно доказателства, счита директорът на Института по микробиология към БАН. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във