Банкеръ Weekly

Сагата "ЧЕЗ - Инерком" :

Индийският кандидат се завръща в играта

Сделката за българските активи на ЧЕЗ е напът да опъне до максимален предел нервите на акционерите на дружеството в Чехия. Причината е все по-трудното намиране на купувач, както и законовите спънки, които протакат подписването на окончателен договор вече повече от девет месеца.

Както е добре известно, чешката компания предпочете за купувач на активите си у нас българската фирма "Инерком", собственост на Гинка Върбакова. Но след серия от политически скандали и санкции от страна на Комисията за защита на конкуренцията сделката стигна до Върховния административен съд. От ЧЕЗ бяха дали на "Инерком" девет месеца да намери финансиране за нея, като търсената сума е около 350 млн. лева. Нейни представители обявиха, че са осигурили парите (при все че досега нито една финансова институция не е потвърдила това), само че съдът не се произнесе по забраната на КЗК за придобиването на чешките активи.

На фона на сегашната българска драма и видимото изчакване на политическото решение по въпроса чешката страна предприе следващата логична стъпка - ЧЕЗ отново започна преговори с индийската енергийна компания "Индия Пауър", класирана на второ място сред претендентите за нейните български активи. Причината за това решение е, че "Инерком" не е успяла да плати навреме парите по сделката поради регулаторни пречки. Въпреки това чехите си оставят вратата отворена и за преговори с фирмата на Гинка Върбакова. От "Инерком" увериха, че полагат всички усилия за завършване на покупката, както и че имали финансовата подкрепа на глобални инвестиционни фондове.

За кандидата "Индия Пауър" се знае, че беше посочил по-ниска цена за тази на "Инерком" и че плащането щеше да е на вноски. Което не устройваше ЧЕЗ като условие, но ето че за година ситуацията се промени. Индийското дружество работеше съвместно с българското "Фючър енерджи", което в края на 2017-а скоростно фалира и изчезна от българския енергиен пазар. Сега ще е интересно дали индийците ще търсят друг партньор, или ще се откажат от офертата си.

Междувременно на Комисията за защита на конкуренция ще й се наложи да разгледа повторното искането на "Инерком" за разрешаване на придобиването на активите на ЧЕЗ у нас. Магистратите от ВАС са преценили, че антимонополният орган трябва да даде ново свое становище, преди да се защитава, че делото е изпратено за разглеждане в съда. Той може да обжалва въпросното решение, но е по-вероятно комисарите да запретнат ръкави и да се произнесат повторно  по казуса.

Аргументите в предишната им позиция предизвикаха известно недоумение - основната причина за спирането на сделката бе пазарната концентрация при соларните паркове. Никой обаче не обясни как пазарна концентрация, която обхваща 0,5% от фотоволтаиците у нас, ще повлияе на целия пазар. Решението бе обжалвано както от "Инерком", така и от ЧЕЗ в съда. Делото е насрочено за май догодина, а дотогава не е ясно накъде ще задухат политическите ветрове у нас. В крайна сметка ще е крайно любопитно  дали ако случайно КЗК реши да пусне второто искане на "Инерком" за сделката, отново ще има вълна от изказвания и възмущения?

След КЗК разрешение по сделката ще трябва да се изиска и от Комисията за енергийно и водно регулиране.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във