Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИНДЕКСЪТ WARBURG ОТБЕЛЯЗА ВРЪХ

Нищо фатално не се случи на фондовата борса, въпреки че деловата седмица завърши в петък, на 13 число. Духовете поразбуни сключената миналата сряда сделка за продажбата на 146 440 акции от Ямболен. На пръв поглед - нищо изключително. Но не съвсем, защото не е реална продажба срещу 594 лв. за акция, при положение че пазарната цена на тези книжа надхвърля 14 хил. лв. за акция. Това определено срива авторитета на прохождащия капиталов пазар.


Все пак миналата седмица свободната търговия на БФБ се изрази в сделки за продажба на акции от 19 фирми. Най-високата цена бе предложена за ценните книжа на Оловно-цинков комбинат. За всяка от тях бяха платени по 55 035 лева. Втори в класацията този път се наредиха акциите на Елхим-Искра - тяхната цена достигна 54 000 лева. Но изтъргуваният обем бе повече от символичен - само 500 акции.


Традиционно присъстваха на пазара книжата на безспорно най-атрактивните фирми - Булгартабак холдинг, Полимери, Соди, Химко и Нефтохим. Отново най-търсени бяха акциите на бургаската рафинерия. Продадени бяха 57 000 книги на цени между 21 и 23 хил. лева. Определен интерес има и към книжата на Булгартабак холдинг - регистрирана бе една сделка за 10 акции на тютюневия холдинг при единична цена от 43 500 лева.


През изминалата седмица поскъпнаха книжата на Соди, които достигнаха 26 800 лв. срещу 23 000 лв. на предишните пет борсови сесии.


От 9 до 13 март единствената регистрирана блокова сделка бе с акциите на фирмата Гарант - Бяла Слатина. Реализираният обем от нея е в размер на 4.2 млн. лева.


Скучничко премина седмицата и за официалния пазар. Книжата на Елкабел - единственото предприятие, което може да се търгува по този начин, явно губят своето обаяние и това се отрази на цените им. В началото на седмицата търговия с акциите на бургаската фирма не се получи и едва в петък (13.03) бяха продадени 11 000 книжа - за първи път през последните няколко седмици - на цена по по 20 000 лева.


Опасенията за спекулативни сделки с книжата на приватизационни фондове отново не се оправдаха. И през миналата седмица бяха извършени транзакции само с акциите на ПФ Център. Затова пък скандалният фонд Зенит беше регистриран в Централния депозитар, което означава, че в най-скоро време ще се наблюдават сделки и с неговите книжа. Отпадна винкулираността на акциите и на второто по големина фармацевтично предприятие Биовет - Пещера. Възможно е още тази седмица неговите книжа да се появят на пода на БФБ - София. Те се търгуваха и досега, но само на извънборсовия пазар, а цените, при които се сключваха сделки, са около 35 000 лв. за акция.


Със 7.14 пункта се повиши индексът Уорбърг София-10 за миналата седмица, което се равнява на 6.03 процента. Това е най-голямото му увеличение от началото на годината. Най-висока отново е пазарната капитализация на фирмите от химическата промишленост, 8.80% е увеличението на стойността на акциите от тютюневата промишленост, сериозен скок се наблюдава в туризма и във фармацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във