Банкеръ Weekly

Общество и политика

Имиджът на Германия накърнен от кризата

Високомерието на германските политици и конфликтните коментари за други страни на еврозоната създават впечатление за арогантност и вредят на имиджа на Германия зад граница, казва германският външен министър Гидо Вестервеле. Забележките на Вестервеле, публикувани в германския вестник Франкфуртер рундшау на 4 септември, са плесница за членовете на управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел, които се подиграват на Гърция и на други изпаднали във финансови затруднения държави. Външният министър обяснява, че са му били задавани множество въпроси за дебата в Германия по повод на кризата в общността по време на последните му посещения в Пекин, Хонконг и Кувейт.


Изявленията на членове на парламента и на официални представители от управляващата коалиция, които призовават Гърция да напусне еврозоната, заклеймяват политиката на Европейската централна банка и се надсмиват над задлъжнелите икономики от общността, принудиха дори Меркел да смъмри съпартийците си, след като се върна от летен отпуск. В интервю на 26 август тя ги прикани да си мерят приказките много внимателно когато настояват Гърция да се махне от еврозоната в разрез с официалната германска позиция по въпроса.


Най-унищожителните коментари дойдоха от Християнсоциалния съюз на Бавария, съюзник на Християндемократическата партия на Меркел, който ще се явява на регионални избори през 2013-а. Финансовият министър на управата на Бавария Маркус Зьодер отбеляза в интервю за вестник Билд, че Гърция трябва да бъде отстранена от еврозоната за доброто на общността. Има старо правило на алпинистите - обяснява той. - Ако някой увисне на твоето въже и заплашва да те събори на земята, въжето трябва да бъде отрязано. Зьодер добавя, че е много важно за Испания и Италия да видят какво може да се случи, ако не си плащат дълговете, и че в определен момент всеки трябва да напусне мамината къща.


Генералният секретар на Християндемократическия съюз и член на парламента Александър Добринт пък пусна стрела срещу управителя на ЕЦБ Марио Драги. Добринт коментира за Билд ам зонтаг, че банковият шеф превръща ЕЦБ в инфлационна банка и рискува да попадне в историята като паричният фалшификатор на Европа.


Самата Меркел прекара доста време в компанията на същите еврокритици на 3 септември по време на традиционната баварска политическа сбирка близо до Мюнхен. Посръбвайки бира на една маса с Добринт , тя каза на съратниците си, че спасителните финансови пакети за държавите от еврорегиона ще бъдат реализирани, за да се запази целостта на общността в сегашния й вид.

Facebook logo
Бъдете с нас и във