Банкеръ Daily

Елена Поптодорова

Името на Миталов е знак къде да търсим големите проблеми

Елена Поптодорова, вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор и бивш посланик в САЩ, коментира, че името на съдия Андон Миталов е знак за това къде най-напред е насочено вниманието и тревогата на нашите съюзници. Така тя коментира какво всъщност казаха САЩ, като за първи път оповестиха публично името на българин, който има забрана за влизане в страната на неограничените възможности заради корупция, предава Би Ти Ви.

„Освен, че казаха, те и посочиха, защото първият избор за публично оповестяване пада върху един не обикновен съдия – това е съдия в Специализирания наказателен съд, който е призван да се бори именно с корупция, престъпления по високите етажи на властта, всякакъв вид злоупотреба с власт“, коментира още Елена Поптодорова.

„Смятам, че трябва да се обхване цялостното професионално поведение на съдията. Не бива да имаме колебания, щом Държавният департамент на САЩ твърди за солидни доказателства, трябва да сме сигурни, че ги има. Американската страна ни посочва къде трябва да търсим големия проблем“, категорична беше тя.

През седмицата външният министър Екатерина Захариева, помолена да коментира оповестяването от Държавния департамент на името на българския съдия Андон Миталов за участието му в сериозна корупция и забрана за влизането му в САЩ, оправда това решение.

"Борбата с корупцията е основен наш приоритет, отбеляза тя. След като са обявили името, това означава, че американските власти са имали достатъчно данни за извършване на тези действия, сега на ход са и българските власти", посочи Захариева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във