Банкеръ Daily

Общество и политика

Имат ли шанс новите политически проекти?

“Ако четем последните проучвания, виждаме, че партията на Слави Трифонов има най-големи шансове за влизане в парламента. Предполагам, че там подкрепата най-вече идва от голяма част от разочаровани гласоподаватели, които не са гласували преди това на избори, плюс вероятно голям процент млади хора“, каза пред БНР политологът Ивайло Динев. Според него вероятно шанс за влизане в парламента има и политическата сила, която е водена от Мая Манолова. Най-вече поради силната политическа активност и кампанийност на Манолова през последните години.

 “Предполагам, че Мая Манолова ще играе солово. Към този момент не се виждат някакви заявки за обединения на различни партии или на различни сили, които биха се обединили в партия или в коалиция....  Бих казал, че по-скоро в момента наблюдаваме една игра на различни играчи. Сякаш всички търсят някаква стратегия, някакъв път за намиране на власт и критика към управляващите, но неспособност и липса на брокери, хора, които биха свързали не свързващите се части“, обясни политологът.

По думите му, когато се увеличава появата на нови политически сили, имаме политическа криза или отслабена основна опозиция на управляващите. “Бих казал, че това, което наблюдаваме последните месеци, е от една страна отслабване на основния опонент на управляващите през последните години, а именно БСП, т.е. неспособността на БСП да обедини различни опозиционни сили под една шапка и от друга страна, вероятно наблюдаваме и появата не една тенденция към увеличаваща се критика към властта, но сякаш неспособност за намиране на решение и път отвъд това....", посочи още Динев.

Неговата прогноза е, че може би ще наблюдаваме през следващите години едно раздробяване в опозиционното поле поради липсата на един силен играч, който да успее да обедини в един общ фронт опозицията. „Бих казал, че пандемията през последните месеци всъщност не е това, което очакваше опозицията, а се случи обратното, че се увеличи и се затвърди рейтинга на ГЕРБ. А това, което бихме очаквали като идваща икономическа криза през следващите месеци, може би година, това би било по-сериозен натиск към ГЕРБ и по-сериозен тест за управляващите и тук вече ще бъде интересно какви стратегии ще направят и какви решения ще вземат основните политически играчи”, допълни политологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във