Банкеръ Daily

Общество и политика

Имаме сериозен недостиг на лекари, предупреди здравният министър

В страната ни има сериозен недостиг на медици на първа линия в борбата с COVID-19. За това предупреди здравият министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Само за последното денонощие с коронавирус са се заразили 45 медици, а общият брой на заразените медицински лица от началото на пандемията е 1727.

"Имаме нужда от помощ. Решението е в активното участие на лекарите в доболничната помощ и най-вече специалистите", обяви Ангелов. Ще се търси и възможност студентите от VI курс на медицинските университети да помагат на лекарите и това да им се зачита за стаж.

В т. нар червена зона – с най-много много заразени на глава от населението, са 6 области – Търговище, Габрово, Шумен, София-град, Благоевград и Сливен. Само една област е останала със заболеваемост 20 на 100 000  и е "зелената зона" – Видинска. 14 са областите в "оранжевата зона".

Петте области с най-много хоспитализирани болни с COVID-19 са: София – 425 хоспитализирани, Пловдив – 208, Благоевград – 197, Бургас -97, Шумен – 82.

"Най-вероятно като краткосрочна прогноза може да се каже, че този процес ще продължи и по-голямата част от областите в оранжевата зона ще попаднат следващата седмица в червената", прогнозира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По заболеваемост от коронавирус в Европа сме на 21-во място, а по смъртност минаваме едно място назад – на 9-о място, съобщи Кунчев. На балканите сме на 4-то място и по заболеваемост и по смъртност.

По брой тестове на 100 хил. души население правим малко над 500 при долна граница в ЕС от 300.

"Към "трите Д", за които говорим от началото на пандемията – дисциплина, дистанция, дезинфекция, сега добавяме още едно – витамин D. При липса на слънце, това е медицински доказаното полезно средство”, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Предупреждавам - никакви свъръхдози. Взима се 15 дни с прекъсване от 15 дни или 20 дни с прекъсване също от 20. Четири капки е нормалната доза за възрастен. Децата трябва да приемат по една или две капки дневно, в зависимост от възрастта и теглото им", поясни Кантаржиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във