Банкеръ Daily

Даниел Стефанов:

Имаме нужда от друг тип коалиционна култура

"Партиите не може да разчитат само на изборите, за да създават мнозинства, които всъщност ги няма. Очакването, че можем да имаме партия с над 121 гласа в парламента вече не е реалистично. Обществото вече не е такова. Това означава, че имаме нужда от друг тип коалиционна култура, която да позволява на партиите да водят разговори и да създават мнозинства".

Това каза политологът и експерт по изборни системи Даниел Стефанов.

По думите му е време партиите да започнат да внимават какво говорят по време на предизборната кампания и да обърнат внимание на избирателите.

"Повече от тези 60% от негласувалите са престанали да се интересуват от политиката. Ако има проблем, то той е в начина, по който функционират политическите партии. Цялата кампания беше кампания, насочена към активиране на избирателите, които са част от избирателния корпус на всяка една партия, и отказваше новите избиратели", обясни той пред БНР.

Стефанов посочи, че българските партии смятат, че с послание и слогани могат да спечелят избори.

"В теориите за поведението на избирателите дори на теория няма такова нещо. В много малко случаи партии, които се занимават с един въпрос, могат да спечелят подкрепа. Ние говорим за партии, които искат да спечелят не само подкрепа, но и мнозинство. Проблемът е, че нашите партии спряха да ни дават обяснение за това накъде отива държавата, каква държава искаме и как ще го постигнем", коментира Даниел Стефанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във