Банкеръ Daily

"Демократична България"

Имаме нужда от добро управление, а не от по-високи данъци

Имаме нужда от добро управление, а не от по-високи данъци. Това посочиха представители на "Демократична България" на извънреден брифинг в централата на обединението.

Реакцията на третата по големина група в общинския съвет на столицата идва в отговор на заявените от столичния кмет Йорданка Фандъкова намерения за увеличение на данъка при придобиване на имущество, както и на някои ставки на данъка за моторни превозни средства.

В пресконференцията взеха участие председателят на групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет Методи Лалов, общинският съветник и член на Председателския съвет на "Демократична България", Владислав Панев, кметът на район "Средец", Трайчо Трайков, както и експертът към Комисията по бюджет и финанси в общинския съвет Бойко Димитров. 

От демократичното обединение определиха вдигането на данъците като необоснована мярка, до която се стига в резултат от неефективната работа на администрацията, неадекватните данъчни оценки, непроменяни от 10 години, както и лошата събираемост на местните данъци. 

Сред предложенията на политическата формация е Столичната община да инициира промени в Закона за местните данъци и такси за бързо актуализиране на данъчните оценки на недвижимите имоти, както и за даване на възможност на общините самостоятелно да избират методика за определяне на данъчната оценка, като приетите методики да подлежат на контрол от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерския съвет и Областния управител.

Като втора ключова за града тема беше засегнат новият правилник за работата на общинския съвет. 

"В момента общинската администрация е водеща, а общинските съветници са просто едни фигуранти. В Конституцията е заложено обратното. Новият правилник на Столичния общински съвет заплашва да е като новите дрехи на царя", отбеляза Лалов. Той допълни, че за да има прозрачност в работата на съвета, са нужни разумни срокове за разглеждане на материалите и достъп до пълната информация по всеки казус. Трябва да бъде въведена и ефективна прозрачност с помощта на съвременни технически средства, както и адекватни условия за дейността на всички съветници. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във