Банкеръ Daily

След втората среща между ДБ и ИТН:

Имаме нюанси в някои от позициите, разговорите продължават

"Имаме нюанси в някои от позициите. Разговорите продължават". Това съобщи Надежда Йорданова от "Демократична България" след експертната среща с "Има такъв народ". 

 

По думите й стана ясно, че е постигнато съгласие за нуждата от конституционни реформи, които вече така или иначе са заложени в програмите на двете партии.

Йорданова заяви, че промяната в специализираното правосъдие е важна и за двете формации, но "имаме нюанси относно това какъв модел да се възприеме и как точно да се уреди статутът на магистратите след реформата".

Въпросът за пряк избор на главния прокурор, за каквато промяна настояват от "Има такъв народ", и е една от основните спорни точки между ИТН и ДБ, не е поставян, съобщи още Йорданова, която беше категорична, че по отношение на прекратяването на мандата на ВСС от "Демократична България" ще настояват това да не е самоцел. 

"Самоцелно прекратяване на мандата, неговото скъсяване и прекратяване, поставя много въпроси, включително проблеми, включително и конституционни... гледаме с притеснение към един такъв подход", добави тя. 

Това не са преговори, а експертни разговори и "обмен на позиции", каза тя в отговор на въпрос дали има предложение на "Демократична България", което от ИТН категорично отхвърлят. Йорданова подчерта още, че цел на разговорите не е подписването на споразумение между двете формации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във