Банкеръ Daily

Николай Хаджигенов:

Имаме най-голямото масово подслушване на български граждани

S 250 a9f157d0 2b07 4023 a227 a733705f45ff
S 250 eb58ceb9 2f58 41b2 b671 8eec373d54e2
S 250 c5a31638 2434 4d15 b2f8 1726248825bf

„Имаме най-голямото масово подслушване на български граждани в най-новата ни история. Това е български „Уотъргейт“ буквално, доколкото в материалите, предоставени на комисията, го няма президента, но е публично известно, че е подслушван и президента“, каза народният представител Николай Хаджигенов след заседанието на парламентарната комисия за разследване на полицейското насилие и подслушвания на протестиращи български граждани, на която е председател.

„Подслушвани са стотици български граждани. До момента имаме 3 списъка, в които има 133 имена – на журналисти, общественици, граждански активисти, политици, кандидати за депутати. Лично разпознах името на прокурор от Софийската градска прокуратура. Представете си какви са мащабите – от обикновени хора от площада, през прокурор и стигаме до политици. В списъка няма политици от ГЕРБ“, коментира Николай Хаджигенов.

Подслушванията са извършвани в периода от 14.07.2020 г. до май т.г. Идентифицирани са две прокурорски преписки и едно досъдебно производство, по които са извършвани около 90% от всички подслушвания. Има искане, постъпило в ГДБОП – МВР „на ръка“, т.е. не е било заведено и е разпределено за изпълнение на 14.07.202 г. от отдел „Контратероризъм“. Водени са записки на хвърчащи листове и е докладвано „на ухо“, което е в пълен разрез със закона.

По подслушванията са работили всички възможни служби, включително и такива, чиято работа е различна, като "Вътрешна сигурност на МВР“, стана ясно още от изявлението на Николай Хаджигенов.

„Цялата мощ на държавата е включена в този процес. Стотици граждани са били проследявани. Изискани са максимално подробни оперативно-издирвателни мероприятия, включително участие на лица в протестите. Използвано е огромно количество специални разузнавателни средства. По неокончателни данни, става дума за почти 1000 лица, разработвани от МВР“, съобщи председателят на парламентарната комисия. 

Очаквано, спецсъдът и прокуратурата отказват съдействие, формулирайки различни правни еквилибристики, с единствената цел на това е да откажат достъп до материалите по делата, коментира Николай Хаджигенов.

В секретното деловодство на Народното събрание са получени доклади от министъра на вътрешните работи, с обем около 300 страници и два хард диска с видеозаписи от събитията на 10.07.2020 г. и 2.09.2020 г. Минути преди заседанието на комисията от МВР е получен още един хард диск, който тепърва предстои да бъде разглеждан.

Николай Хаджигенов отново призова хората, които разполагат със записи на полицейско насилие, да ги изпращат на електронен носител на адрес: София 1169, пл. „Народно събрание“ 2, за Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства. Материали могат да бъдат изпращани и по имейл на адрес: [email protected].

По-рано днес в пленарната зала се обсъждаше искането на парламентарната група на ГЕРБ-СДС за създаване на временна анкетна комисия, която да разследва действията на МВР под ръководството на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков в дните преди вота на 11 юли. От ГЕРБ твърдят, че са тормозени и задържани техни активисти и са принуждавани да подписват предупредителни протоколи, че няма да агитират и купуват гласове в полза на една партия.

„Обвиненията в реваншизъм от страна на ГЕРБ, които управляваха официално, звучат като оправдание. Когато идват от страна на ДПС обаче, които твърдят, че не са управлявали, будят недоумение“, заяви народният представител Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ!“ Ние идваме!“ по време на дебатите. „Ако не сте управлявали, тогава няма реваншизъм“, посочи Хаджигенов.

Изказването му дойде в отговор на идентични позиции, изразени от депутати от двете политически сили в рамките на дебата за създаване на Временна комисия за изясняване на факти и обстоятелства за прилагането на СРС от МВР по отношение на български граждани, участващи в предизборната кампания и изборния процес за 46-то НС, предложена от ГЕРБ-СДС.

Той направи паралел с действията на служебното правителство срещу купуването на гласове - за връчване на предупредителни протоколи на партийни активисти и заподозрени длъжностни лица да спазват закона, определено от ГЕРБ като репресия. „От друга страна има огромно ОПГ, експлоатирани са огромно количество СРС-та, целият ресурс на МВР е впрегнат да работи срещу мирно протестиращите български граждани“, посочи още Николай Хаджигенов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във