Банкеръ Daily

Корнелия Нинова:

Имаме мащабна програма за увеличаване на доходите

"В това време на разделения и агресия успяхме да създадем голямата лява коалиция от 16 партии и граждански организации. Очаквам другата седмица да подпишем споразумения за подкрепа с още четири формации. Смятаме аргументирано, че ще постигнем повече на тези избори. Има и обективни обстоятелства за това, има и субективни." Това заяви лидерът на "БСП за България" Koрнелия Нинова пред БНТ.

По думите й обективните са отминаването на ковид кризата и възможността по-възрастните хора спокойно да излязат и да гласуват. Нинова отбеляза още, че машинното гласуване би елиминирало подправени протоколи и злоупотреби с протоколи, купен вот, натиск върху хората. "И най-вече пряката ни кампания - на нас, като партия, много ни липсваше кампанията очи в очи. Това е нашата сила. Сега сме постоянно, всеки ден, във всеки град. Обсъждаме проблеми и предлагаме решения", подчерта лидерът на левицата.

Нинова бе категорична, че от срещите по места личи, че хората очакват промяна. "Виждам промяната в поне три стъпки - първата беше на 4 април. Ясно е, че моделът ГЕРБ повече не може да управлява страната. Втората стъпка е тази на служебния кабинет - да направи промените, които му дава Конституцията и законите. Третата и най-важната е да променим същността на модела - това може да стане в работещ парламент, с ясна програма и закони, които да внесем ние, които ще бъдем в парламента. Ако всички си спазим ангажиментите и обещанията, че искаме да променим модела, то без БСП не би могло да се състави правителство", посочи тя.

Председателят на БСП открои като основен приоритет на левицата борбата с бедността, повишаването на доходите, борба с неравенствата и демографската катастрофа. "Имаме много ясно разписана мащабна програма за решаване на тези въпроси. Две групи са засегнати най-вече - възрастните и млади с деца. По отношение на възрастните е нужно преизчисляване на всички пенсии; с внасяне на Закона за възрастните хора, даващ възможност за социален живот и за това да не се чувстват те изолирани; намаляване на ДДС за лекарствата. Що се отнася до младите - безплатни детски градини, които ще струват 60 милиона и засягат 219 хиляди деца. От 1 до 12 клас учебниците да бъдат безплатни - 50 милиона за 581 300 деца. До навършване на 14 години - безплатни лекарства - 130 милиона за 1 004 845 деца. Еднократна помощ от 6500 лева за раждане на второ и трето дете от родители, които са се осигурявали в последните две години. Това са 60 милиона за работещи родители на 9 230 деца. За работещите родители - необлагаем минимум от 500 лева за всяко дете, което касае 755 946 семейства и струва 290 милиона", обясни Нинова.

"Напоследък доста се засили популистката вълна - всеки обещава преди избори. Ние с популизъм никога не си служим. Всичко това ще сме изчислили до стотинка - ще струва на бюджета на България 2 950 250 550 лв. Откъде, ще попитате? Моделът ГЕРБ през последните години краде 10 милиарда лева годишно. БВП на България за 2021 година е 117 милиарда. При такъв БВП, ако приоритет са доходите на хората, техните сигурност и спокойствие, както и борбата с престъпността, 3 милиарда са възможна цел. Всички тези мерки ще помогнат и засягат 4 756 348 души. Заслужава си усилието. Готови сме с всяка стъпка буквално от 12 юли, защото тези наши мерки изискват промяна в 18 закона. Тях също сме разписали конкретно. Всичко това подчиняваме на големия въпрос за демографската катастрофа. Само за 1 година сме намалели с 37 хиляди души. Каквото и да правим в политиката, няма ли народ, за който да го направим, просто няма смисъл", категорична бе Нинова.

Тя коментира, че е нужно и останалите политически партии ясно да кажат визията си в различните сектори, за да има дебат по политики, който към момента изцяло липсва.

"Вярвайте, че може да бъде по-добре. Ние сме готови с конкретен и ясен план, с програма, разписана стъпка по стъпка, ден по ден - какво трябва се направи, за да имате сигурност и спокойствие. Да имате сигурност в промяната с грижа за всеки един от вас", завърши Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във