Банкеръ Daily

След разследването на "Шпигел":

Имало е директен натиск от Турция върху България

Има директен натиск от страна на Турция върху българските власти да предадат Абдуллах Бююк. Това заяви журналистът Димитър Ганев, който е част от екипа, разработил разследването на германското издание "Шпигел" под заглавие "Как българският премиер се превърна в слуга на Ердоган".

Според публикацията премиерът Бойко Борисов е помогнал на турския режим на президента Ердоган да преследва негови политически противници и опозиционери. В публикацията се споменава, че това се е случило с участието на бившия главен прокурор Сотир Цацаров и в нарушение на международните конвенции. 

След опита за преврат в Турция през 2016 г. Бююк е обявен за член на организацията "Фето" и е предаден преди четири години на Турция. Заради действията на българските власти той е завел дело срещу страната ни в Страсбург.

Ганев заяви, че разследването се базира на секретни грами на турското посолство в София, като каза, че истинността им е потвърдена.

"Документите бяха потвърдени по много интересен начин. Ако турските власти искаха да прикрият българските си колеги потвърждаването на автентичността на документите нямаше да е възможно. Имаме цялата групичка - премиер, бивш главен прокурор, шефове на разузнаването - абсолютно целия връх на властта в България", каза Ганев пред bTV.

Ганев уточни, че български политици са работели с турското посолство, а посланик Гьокче ги е впрягал да вършат неговата работа.

"Той лобира този човек по някакъв начин да бъде предаден на Турция, след като има решение на две съдебни инстанции, които отхвърлят молбата за екстрадиция с аргумента, че е политически мотивирана. Въпреки това този натиск продължава и той се ожесточава около опита за преврат", обясни журналистът.

Ганев акцентира, че Цацаров е поел ангажимент към турския посланик, който след това е изпълнил. 

В своя позиция бившият главен прокурор, който сега е председател на КПКОНПИ, потвърди за срещата с посланика на Турция. "През август 2016 г. Абдула Буюк е бил предаден на турските власти в изпълнение на заповед, издадена като принудителна административна мярка от МВР на основание Закона за чужденците в Република България", обясни Цацаров.

Той напомни, че по този повод министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова е заявила пред медии, че причината за предаването на Буюк е „липсата на валидни документи“ и че той „е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи“. Преди това, вицепрезидентът по онова време Маргарита Попова е отхвърлила молбата на турския гражданин за предоставяне на убежище у нас, казва още Сотир Цацаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във