Банкеръ Daily

Общество и политика

Имали шанс за руската ваксина в Европа?

Ваксина

Преди няколко дни станата ясно, че Русия е първата страна с ваксина за коронавируса. Вече е произведена и първата партида, а за производството на необходимите количества за вътрешния пазар ще отнеме от 9 месеца до една година. Редица политици и специалисти се усъмниха в безопасността на ваксината.

Според  държавния здравен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев руската ваксина срещу коронавирус не би могла да се ползва в Европа с такъв механизъм на пускане, с почти липсваща трета фаза на доказване на безопасност.

"Много се надявам да са успели колегите, и за в бъдеще да покаже ефект, но трябват доказателства", каза още той пред журналисти в Сливен, помолен да коментира казуса.

Кунчев заяви също, че много детайлно се разразработват противоепидемичните мерки в училищата и конкретно как се действа, ако се установи случай при дете. "До края на седмицата ще бъде прието решението за такива ситуации, като вероятно то ще бъде преминаване на дистанционно обучение за 14 дни на целия клас, където е установен случая. Това ще важи и за класовете на братята и сестрите на дете с положителен тест за коронавирус", допълни здравният инспектор. 

Той сподели, че сред идеите на ведомствата е да отпадне кабинетният принцип, за да не обикалят в различни стаи учениците. Съществуват идеи за пречистване на въздуха по различни способи и др.

Над 85-90% от европейските страни са настроени, дори и след известно отлагане на учебната годината, да започнат присъствено и да има пълноценен учебен процес.Според статистика около 25 на сто от родителите не са съгласни и се противопоставят. От Министерствата на здравеопазването и образованието се опитват да ги убедят, че училищата са сравнително безопасно място с оглед на мерките, които се разработват - дезинфекция, филтър при влизане на децата, реакция при положителен случай. Според д-р Кунчев практиката на детските градини и ясли е показала, че това е работещо и не са били създадени сериозни епидемични взривове.

Д-р Кунчев посочи, че посещението му в Сливен е свързано с подкрепата към колегите му, които работят на първа линия в борбата с коронавируса в областта. "Ситуацията след драматичния юни в Сливен, постепенно се нормализира, посочи той. В момента е на приемливи нива и инфекцията е под някакъв контрол, така че да не затруднява работата в здравната система." Той похвали действията на РЗИ и болниците, както и координацията на Областния кризисен щаб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във