Банкеръ Daily

Общество и политика

Има възможности за обявяване на карантина от личния лекар

Има възможности за поставяне под карантина от личния лекар. Това заяви председателят на Националния щаб срещу разпространението на коронавируса генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Съветът по сигурността при премиера се събра вчера на извънредно заседание заради разпространението на болестта. Правителството сформира специалния щаб. Той започна работа веднага, а ситуацията ще следят представители на всички институции.

"Създаването на такъв щаб показва отношението на правителството към проблема. Още вчера бяха взети редица важни решения, бяха начертани и функциите на този щаб за ограничаване на мащабите на евентуалната инфекция", заяви Мутафчийски. По думите му на този етап има голяма разлика между някой, който има температура и живее в София и лица, които се връщат от места, в които има зараза. Ако се връщаме от Италия и Китай и имаме температура или кашлица, трябва да се обадим на личния си лекар и той ще ни информира как да постъпим, допълни председателят на щаба.

Има възможности за обявяване на карантина от личния лекар и тя се удостоверява с болничен лист. Хората с подозрения и симптоми трябва да се обадят на лекуващия си лекар и той ще изпълни цялата процедура по карантиниране. Не се препоръчва директно да се ходи в болница.

"Изолираните хора в Сливен и в Пловдив са под карантина, хоспитализирани са, но все още няма резултати. Очакваме днес по обяд да имаме такива", каза Мутафчийски пред Нова телевизия.

Той посочи, че в момента няма утвърдено лечение на коронавируса. Ако човек е в болнично заведение, с развита клинична картина и доказан коронавирус, се използват развити експериментални модели с лекарства, които се прилагат при обикновения грип, както и някои лекарства, които се използват за лечение на СПИН. България разполага с тези медикаменти.

Вчера едно от първите неща, които са били обсъдени в кризисния щаб, е именно доставката на лекарства. При положение обаче, че няма развито лечение в световен мащаб, ще е трудно да институциите да се ориентират с какво да се снабди страната. Засега се доставя това, което е най-утвърдено, съобщи още председателят на щаба за борба със заболяването.

Сериозен проблем е и наличието на достатъчно предпазни гащеризони и маски за медицинските работници, които имат евентуален контакт с болни. До момента са раздадени около 8000 костюма на здравните специалисти.

Мутафчийски уточни, че засега "Лудогорец" ще играе с "Интер" без публика, но може да се промени ситуацията и да се играе на друг, неутрален терен. Крайното решение не е взето, но ще се ограничат контактите до минимум.

Facebook logo
Бъдете с нас и във