Банкеръ Daily

Общество и политика

Има възможност за разкриване на денонощни кабинети за ваксинация

Има готовност да се създадат денонощни кабинети за ваксинация в областните градове. "Зелените коридори" за имунизация ще останат и през седмицата, защото има хиляди желаещи да се ваксинират. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг пред Александровска болница. "Имаме достатъчно количества ваксини", увери той. А избор на ваксина ще е възможен, когато доставките станат регулярни.

След 3 март гражданите ще могат електронно да заявяват къде искат да се ваксинират. Кабинетите, между които могат да избират, са 318.

Чуждите граждани на територията на страната също ще бъдат ваксинирани, както и здравнонеосигурените. "Водим и преговори с "Бърза помощ", защото има и трудно-подвижни хора, които също трябва да бъдат ваксинирани", обясни здравният министър.

Ангелов се обърна към хората, които не са се имунизирали срещу коронавируса: "Моля, повярвайте на науката и в лекарите. На прага сме на нещо ново, което можем да постигнем само с ваксина."

Министърът инспектира как се извършва ваксинацията в лечебното заведение и разговоря с хората, дошли да се имунизират.

Първият денонощен кабинет за ваксинации вече заработи в двора на болница "Св. Иван Рилски" в София по решение на ръководството на лечебното заведение.  А в "Пирогов" откриха още една зона за желаещите да се имунизират с ваксината на "АстраЗенека".

Още от сутринта пред кабинетите с така наречените зелени коридори в цялата страна се извиха опашки от хора. Преди самата имунизация, на всеки желаещ се прави преглед на място. Използват се всички налични ваксини в България, като основно се прилага препаратът на "АстраЗенека", от който към момента има най-много дози.

От понеделник в кампанията се включват и личните лекари, съобщи в Пловдив главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"През март очакваме половин милион дози от всички ваксини. Очаква се одобрение на ваксината на "Янсен", което още повече ще облекчи процеса", каза Кунчев, който се срещна с областния кризисен щаб за борба с коронавируса в Пловдив. За на нежеланите реакции главният здравен инспектор заяви, че най-често срещаните са леко грипоподобни симптоми, което е показател, че имунната система реагира, работи и създава антитела.

През изминалите 24 часа у нас са поставени нови 4088 дози ваксини. От началото на ваксинационната кампания в страната са поставени 108 356 дози ваксина, а с по две дози са ваксинирани 26 923 души.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във