Банкеръ Daily

Любомир Каримански:

Има втори шанс за правителството, дори и с последния мандадт

Има втори шанс за съставяне на правителството, дори и да се използва последния мандадт. Има шанс и трябва да се възползваме от него. Това заяви депутатът от "Има такъв народ" Любомир Каримански пред БТВ. 

"До този момнет не знам да сме получи покана за преговаряне. Аз също апелирах, че ако бъдем поканени да не се притесняват от това каква група "Има такъв народ" ще излъчи за преговори. Тя ще бъде експертна група. Ако бяхме получили покана можеше да пратим експерти, без ръководството на партията. Не ми се иска внушенията, които се правят, че кръгът на лицата, които няма да са допуснати до преговори трябва да се разширяват", каза още Каримански.

"Както темата за БНБ, така и всички останали са дребнави. Не съответстват на коалиционното споразумение и на преговорите, в които трявба да заседнат в сериозната програма. Необходимо е да имаме ясна програма с времеви график. Видях точките, които представиха, но трябва да бъдат разписани още по-подробно. Мерките трябва да ни е ясен процеса, който да изминем, за да станат те", добави депутатът. 

"Важно е да знаем кога и как е разписан процесът за някой закон. Той не може да се прави в последния момент. В законодателството трявба да бъдат съобразени толкова норми. Например закона за ДДС се опитваме да го отворим три пъти. Това води до неустойчивост на този закон. Това е лош сигнал и за инветорите и тези, които очакват стабилна данъчна система", допълни още той.

Каримански коментира и евентуалното връчване на третия мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ".

"Отговорното поведение би било всеки един да направи всичко възможно да се състатви правителство, без да се поставят червени линии. Сегашното връщане на поставяне на гранции само затруднява ситуацията и не концентрира енергията върху законодателната дейност, която трябва да се свърши", посочи той.

Отнонсо актуализацията на бюжета Каримански отбеляза, че се е наложило прекрояването му, така че бъде обърнат към гражданите с необходимост.

"Финасовите средства да бъдат насочени към уязвимите групи и към бизнеса, който да развива дейността си. Най-ниското ниво по доходна политика беше отразено в този бюдбет. По време на гласуването 230 депутати одобриха приходната част, която беше оспорвана. Показа се, че дори с рзчетите на Министерство на финансите за юни тя е изпъленна. В докалада на Европейската комисия за декември България е сред водещите страни за несъбираемост за ДДС", уточни Каримански.

Facebook logo
Бъдете с нас и във