Банкеръ Daily

Калин Славов:

Има умора от натрупването на избори

Идеята на законодателя е била държавата да не се окаже в ситуация, в която трябва да се правят два избора едновременно – за президент и за парламент. Това каза пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“, обяснявайки разминаването в мандатите на държавния глава и Народното събрание. 

"Чисто икономическите съображения като цената на изборите не би трябвало да влияят върху преценката дали да има избори 2 в 1", посочи Славов. По думите му по-скоро трябва да се съобрази взаимодействието на двата вида избори.

„Започва ситуацията да става доста различна от обичайната и тази възможност на избирателя по-спокойно, по-чисто да прецени за кого гласува и кого в коя институция изпраща също като че ли се нарушава“, смята още той.

"На фона на легитимността на институциите, би трябвало да надделее вариантът за отделно провеждане на парламентарните и президентските избори", категоричен е Калин Славов.

Тънките сметки за психологическото въздействие на резултатите от едни избори върху други избори са малко преувеличени, смята Славов. Според него реалната електорална тежест на партиите върви в тесни коридори и промяна на датата едва ли би ги разширила значително.

"Съществува умора от натрупването на избори върху избори, защото не се вижда път за промяна на зададената политическа система в ситуация на паритет на политическите сили", отбеляза Славов.

„Не се вижда отпушване към реално управление, към създаване на правителство, към придвижване на държавата в посока напред в тези трудни времена“, посочи още той.

Според Калин Славов има място политическите сили да продължат преговорите помежду си и в предизборния период, като заявят ясно как биха управлявали заедно. „Да се обединят около идеи още преди изборите“, подчерта той.

Славов определи като неудачно и отстъпление от вече постигнати позиции връщане към хартиения вот.

„Сякаш в резултатите от тези избори имаше малко повече доверие от тези с хартиени бюлетини“, обърна внимание директорът на "Прозрачност без граници".

Facebook logo
Бъдете с нас и във