Банкеръ Daily

Бивш подуправител на НЗОК:

Има тотална намеса в оперативното управление на Здравната каса

Д-р Димитър Петров

В момента има тотална намеса в оперативното управление на Здравната каса в лицето на зам.-министъра на здравеопазването и председател на Надзора Жени Начева.

Това каза в предаването „Тази неделя” по bTV бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров, който беше освободен в края на миналата година.

По думите му Начева кадрува в Касата, разпорежда се директно на административния персонал, променя бюджети на болници. 

„Това не само че не е редно, но според мен тя извършва серия от закононарушения”, подчерта той. 

Поводът за разговора с него беше поисканата от здравния министър оставка на шефа на НЗОК д-р Камен Плочев. Както сам призна, министър Кирил Ананиев изпаднал в „ужас”, след като разбрал, че Плочев иска актуализация на бюджета на Касата зад гърба на правителството. 

В писмо до председателя на парламента и парламентарните групи Плочев посочва, че задълженията на българската към чужди здравни каси нарастват. 

Освободеният през декември подуправител на НЗОК проф. Плочев категорично не е за поста управител на НЗОК, тъй като никога не се е занимавал със здравно осигуряване. „Изумен съм, че изискванията за управител на Касата са толкова ниски, че са по-ниски от тези за директор на районна каса”, коментира бившият подуправител на НЗОК. 

Като си тръгвах, му казах, че най-доброто, което може да направи за НЗОК и за себе си, е да се махне по най-бързия начин, защото той ще има проблеми”, допълни Петров. Той не вижда какво става, какво му дават да подписва. 

Първоначално не искаше да подписва нищо, беше го страх, каза още д-р Димитър Петров. Дали ще си подаде оставката или не, не мога да кажа, може да реши да стои и скандалът да се задълбочи, прогнозира той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във