Банкеръ Daily

Общество и политика

"Има такъв народ" започна консултации за правителство

S 250 3d70dddb 9f63 455d bcb5 4af21f5ff4c7
S 250 083ed654 4190 4c16 8696 5067429cbb6a

Най-голямата парламентарна партия "Има такъв народ" започна преговори и консултации за сформиране на правителство. Разговорите ще се проведат в петък, събота и неделя в сградата на Народното събрание. Разговорите започнаха в 15.30 часа с "Демократична България". 

От "Има такъв народ" присъстват председателят на парламентарната група Тошко Йорданов, Филип Станев,  Виктория Василева и Ивайло Вълчев . "Демократична България" се представлява от Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

"Колоеги, благодаря ви, че приехте поканата за тази среща. Честно казано надявам се тя да протече спокойно и лесно, защото от наша гледна точка ние нямаме разминавания в основните си политически цели", каза  председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов преди началото на политическите консултации с "Демократична България" за формиране на ново правителство. 

"И да имаме някакви различия, те са по начина за достигане на крайната цел, а не в посоката, в която трябва да вървим. Надявам се да препотвърдим едни на други основните цели, които имаме. Те като цяло са едни и същи и трябва да дадем добър знак, за да има правителство, тъй като изчегъртването на ГЕРБ е задача  номер 1", категоричен бе Йорданов.

"Благодарим за поканата", заяви от своя страна съпредседателят на ДБ Христо Иванов. "Фактът, че изборите минаха, както минаха и ние подбрихме нашите резултати е поредица от добри знаци. Ще участваме на тази среща с позитивизъм и максимална енергия от наша страна. Очакваме да разговаряме за това, което ни очаква", каза още той.

След размяна на официални любезности, журналистите бяха помолени да излязат от зала "Запад" и срещата продължи при закрити врати.

В събота от 11.00 часа от "Има такъв народ" ще се срещнат с ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!", от 14.00 ч. - с БСП, а в неделя от 11.00 ч. - с ДПС.

От ИТН изпратиха покани до всички парламентарни партии, но без ГЕРБ, за преговори по приоритетите на бъдещия кабинет с техен мандат. Това обяви в четвъртък депутатът Станислав Балабанов.

„Тези разговори са логични да се водят тук - в най-представителната сграда, българският парламент. Така че се надявам да приемат поканите ни политическите партии, тук в идните дни да се проведат едни практични разговори в името на това България да има едно стабилно правителство и един стабилен парламент оттук нататък“, обясни той.

Срещите ще се проведат в сградата на парламента и ще бъдат публични, уточни Балабанов.

Филип Станев от ръководството на "Има такъв народ" обясни защо ДПС е сред поканените: „Математиката, чистата математика от конфигурацията на партиите на т.нар. протест, на тези, които са извън статуквото, сочи, че това е недостатъчен брой депутати, няма 121, така че в крайна сметка в името на желанието на гражданите за стабилност се налага да се проведат тези консултации, тъй като иначе този кабинет няма как да се състои“.

Няма да се обсъждат конкретни имена и постове, а само идеи, допълни Филип Станев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във