Банкеръ Daily

Общество и политика

"Има такъв народ" върна на президента изпълнения мандат

"Има такъв народ" върна на президентът Румен Радев изпълнения мандат за излъчване на правителство. При държавния глава отиде номинираният за министър-председател Пламен Николов, придружен от заместник-председателя на партията и председател на парламентарната група Тошко Йорданов.

Преди да получи състава и структурата на проектокабинета на ИТН Румен Радев заяви:

"От опит знам колко е трудно да се състави кабинет, да се привлекат почтени хора с ясни граждански позиции, с необходимите експертиза, опит и визия за развитие на хора, които могат да се сглобят в единен и ефективен кабинет. Надявам се, че сте успели в тази нелека задача. Надявам се също така, че продължавате в открит и конструктивен диалог в НС да търсите необходимата парламентарна подкрепа, обединени от общи цели и приоритети в интерес на българските граждани".

Пламен Николов предложи структура на правителството, включваща двама вицепремиери.

Премиер ще е Пламен Николов. Вицепремиер по европейските въпроси е Ради Найденов, който е и външен министър. А Петър Илиев ще е силов вицепремиер, ще отговаря за сигурността и оглавява МВР. Беше съобщено името и на правосъдния министър - Иво Атанасов, депутат от ИТН и адвокат от Видин. При изслушването в парламента на служебните министри на правосъдието и вътрешните работи Янаки Стоилов и Бойко Рашков, той се обяви за кардинална съдебна реформа.

Сутринта стана ясно, че номинирания за правосъден министър адвокат Момчил Иванов оттегли кандидатурата си по лични причини, но стана ясно, че има връзка с медийни публикации за него в последните дни.

По-рано днес Пламен Николов заяви пред медиите, че ще търси правосъден министър "навсякъде".

Номинираният за министър-председател Пламен Николов обяви и окончателния вариант на проектокабинета на "Има такъв народ":

Министър-председател: Пламен Николов

Зам.-министър-председател по евриопейските въпроси: Ради Найденов

Зам.-министър-председател по сигурността и вътрешния ред: Петър Илиев

Министър на финансите: Пламен Данаилов

Министър на вътрешните работи: Петър Илиев

Министър на регионалното развитие и благоустройството: Георги Георгиев 

Министър на труда и социалната политика: Теодора Генчовска

Министър на външните работи: Ради Найденов

Министър на правосъдието: Иво Атанасов

Министър на образованието, науката и иновациите: Велислава Петрова

Министър на здравеопазването: Силви Петров

Министър на културата: Георги Султанов

Министър на околната среда и водите: Силвия Бакърджиева

Министър на земеделието, храните и горите: Пламен Абровски

Министър на транспорта и съобщенията: Гроздан Караджов

Министър на икономиката: Десислава Димитрова

Министър на енергетиката: Александър Николов

Министър на младежта и спорта: Радостин Василев

Министър на туризма: Ивайло Кожухаров

"С оглед на изложеното Ви предлагам да издадете указ съгласно Конституцията", обърна се в заключение    Пламен Николов към президента Румен Радев.

Конституционният срок, в който от партията на Слави Трифонов трябваше да върнат своето предложение за кабинет на президента, изтече днес, в 17.00 часа, тъй като държавният глава връчи мандата за съставяне на кабинет точно тогава миналия петък.

Пламен Николов и Тошко Йорданов си тръгнаха от президентството този път с БМВ, а не пеша, както при получаването на мандата.

За смяната на правосъдния министър в последния момент и за новата кандидатура Николов и Йорданов коментираха пред журналистите:

„Това е изключителен професионалист! Този човек е председател на нашата арбитражна контролна комисия, съдия с дългогодишна практика и мисля, че е една достойна кандидатура. Нашата скамейка е дълга така или иначе. Мисля, че е това е един чудесен избор. Министър се гледа сериозно по работата, която свърши. Второ, ние имаме изключително добри юристи и, трето, Момчил не е в този списък заради вас, защото вие тиражирахте глупости и лъжи, част от медиите. Ние му вярваме. Това е негово решение заради помията, която се изля върху него".

За гласуването в зала Тошко Йорданов каза:

"Когато президентът издаде указ и когато има гласуване в зала, ще видим колко гласа, кой, къде и как гласува! Ясно е, че ние очакваме подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме", както и подкрепа в случаи, защото сметките не излизат, и от БСП. С тях сме водили само разговори, с тях сме постигнали общи насоки, стъпки и мерки, които са описани в тази декларация. Тя е изпратена и до трите парламентарни групи, подписана от нас, така че очакваме от тях подкрепа. Ако те искат да има нови избори, просто няма да подкрепят кабинета. Решението е в тях! Това демокрацията".

Facebook logo
Бъдете с нас и във