Банкеръ Daily

Трифонов нахока партиите за надвзетите субсидии

"Има такъв народ" връща в бюджета 954 000 лева

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов пусна критичен пост във Фейсбук срещу партиите, прибрали субсидиите си за изборите на 4 април в пълен размер. Според чл. 26, ал. 3 от Закона за политическите партии, държавните субсидии се предоставят всяка година на четири транша: до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 20 декември. Кратката история на 45-ото Народно събрание обаче преодопредели "раздаването" само на един транш.

Позовавайки се на данни, публикувани от Министерството на правосъдието, Трифонов декларира, че партията му ще вземе по 1 лев на глас, защото така бил постановил народа на референдума преди няколко години. Тоест - "Има такъв народ" ще получи само 136 223 лв., а остатъка до пълния размер на субсидията - 953 561 лв. - ще върне в бюджета.

"Всички останали партии обаче смятат, че това нито е правилно, нито е морално. Всички те са прибрали субсидия от по 8 лева на глас. Защото им е супер", пише още Слави.

Той отбеляза че коалицията "ГЕРБ-СДС" е получила 1.6 милиона лева. От тези пари на СДС се полагат 43 086 лв., а всичко останало потъва в касата на ГЕРБ.

Коалицията "БСП за България" е получила 926 089 лв., от които близо 900 000 са за БСП. На ДПС се полагат 648 656 лв, а на ВМРО -  224 574 лева. Интересен е казусът с "Демократична България": коалицията е получила 215 936 лв. и цялата сума е "разпределена" на ... ДСБ.

По-нататъшното класиране е следното: Коалицията "Изправи се! Мутри, вън!" - 197 551 лв, "Българско национално обединение", с което партията на Васил Божков участва на изборите, е със 182 297 лв., а "Възраждане" - със 151 242 лева.

"В крайна сметка, заради нашето решение да постъпим честно и морално, имаме един парадокс - партии, които са получили значително по-малко гласове на изборите от "Има такъв народ" са прибрали значително повече държавни пари от "Има такъв народ". Ще отбележа и още един парадокс - партия ДСБ, която е част от "Демократична България", е получила 215 936 лева, но още не е върнала надвзетата от нея субсидия в размер на 47 078 лева. Същият проблем имаме и с "Движение 21" на Татяна Дончева", пише Слави Трифонов.

Той се позовава на информацията, публикувана в сайта на Министерството на финансите. Там е посочено, че НАП е успяла да си прибере дължимото само от "Евророма", но не и от "Движение 21" и ДСБ.

"Накрая ви припомням, че в 45-ото Народно събрание беше гласувано субсидията да стане 1 лев на получен глас. Тогава изцяло "За" гласуваха само депутатите на "Има такъв народ". Заради всички останали партии субсидията остана 8 лева на глас. Защото така им харесва. А какво ви харесва на вас - преценете сами", завършва Трифонов.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във